Hlavní obsah

Istanbul se změnil ve staveniště, aby získal olympiádu

Michal Osoba (Istanbul)Právo

Část Atatürkova letiště je schována za stavebními zábranami, pohledu na centrum města spíše než mešity dominují jeřáby, cesta atletů z hotelu do rozcvičovací haly pro mistrovství světa vede přes haldy hlíny. Na první pohled trochu nehostinné prostředí v Istanbulu směřuje k jednomu cíli – získat pořadatelství olympiády v roce 2020.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Polská pětibojařka Karolina Tyminská dopadá na žíněnku s logem halového MS v Istanbulu.

Článek

Nezdá se, že by na Turecko dopadla krize. „Vloni naše ekonomika vzrostla o 8,3 procenta, díky čemuž jsme nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropě," chlubí se Hasan Arat, viceprezident Tureckého olympijského výboru.

Hry na dvou kontinentech

„Celkem 1,2 miliardy dolarů bylo vynaloženo na infrastrukturu od předchozích kandidatur," připomíná pět volebních neúspěchů. „A které jiné město může uspořádat Hry na dvou kontinentech najednou," táže se.

Istanbul byl pro letošek vyhlášen Evropským městem sportu, Turci se snaží ukázat světu své organizátorské schopnosti na množství velkých sportovních akcí. I za cenu toho, že zdaleka ne vše je připraveno.

Ruch kolem haly

Uvnitř atletická hala Ataköy pro 7000 diváků září novotou, zvenku ji ale ještě leccos chybí. Teprve ve čtvrtek, den před startem halového MS atletů, se kvapně instalovala zábradlí, cestu do haly pokrývala mračna prachu z okolního stavebního ruchu.

„Ale zatím to tu funguje dobře, jen nevím, jestli z toho mám mít radost," usmíval se vedoucí české výpravy František Fojt. Istanbul je totiž při své lačnosti po velkých akcí vedle Bělehradu soupeřem Prahy v boji o uspořádání halového mistrovství Evropy v atletice pro rok 2015. O pořadateli se rozhodne letos v květnu.

Reklama

Související témata: