Hlavní obsah

Klidně ať mi kručí v břiše, nebojí se Ptáčníková tyčkařského maratónu

Istanbul

Novinka na vrcholné atletické akci v podobě zrušení kvalifikace ve skoku o tyči s sebou nese riziko. Mezinárodní atletická federace musí trefit kvalifikační limit, aby nebylo startovní pole finalistů moc prořídlé, nebo naopak nadmíru početné. Na halovém MS v Istanbulu se to povedlo napůl.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková před odletem na halové MS v Istanbulu

Článek

Mužů bude skákat jedenáct, ale žen je v předběžné startovní listině šestnáct, což je dvojnásobek standardního počtu finalistek... „Výšky kolem 450 můžeme skákat přes hodinu," tuší tyčkařský maratón (v neděli od 13.00 českého času) Jiřina Ptáčníková.

Nejlépe skáče o hladu

Jak se připravit na třeba až hodinu a půl dlouhé čekání mezi pokusy? Pomůžou energetické nápoje nebo tyčinky? „To ne, já nejradši skáču s pocitem velkého hladu," tvrdí skokanka.

„Klidně, ať mi kručí v břiše, ale já nemůžu sníst moc energetických tyčinek, protože pak jsem jako motorová myš a nesoustředím se na techniku. Já se vždycky vyřádím při rozcvičení, pak bych potřebovala spíš nějaké utlumovadlo," vysvětluje.

Taktizovat nebude

Ani taktizování s vyšší základní výškou nemá česká halová rekordmanka v plánu. „Bavili jsme se o tom, ale asi začnu na 430 nebo 435. Nemá cenu při tak velkém závodě něco měnit. Většinou mám první pokusy v soutěži hrozné, tak abych to nějak přelezla," plánuje Ptáčníková.

„Kdyby měla základ výš a první pokus neskočila, zbytečně by si přidělala stres. Je lepší si udělat skok na pohodu a získat jistotu," přitakává její tyčkařský kouč Zdeněk Lubenský.

Reklama

Související témata: