Hlavní obsah

Holuša v Istanbulu září. Mám velkou formu, musím myslet na medaili, tvrdí

Istanbul

Skvělé představení! Jakub Holuša v semifinále běhu na 800 metrů potvrdil, že si do Istanbulu na halové mistrovství světa přivezl skvělou formu. Předvedl nejrychlejší čas ze všech půlkařů 1:47,23 a to ještě do cíle vbíhal ruku v ruce s polským spolufavoritem Kszczotem. Do nedělního finále (v 15.20 českého času) si tak oprávněně nese velké ambice.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Jakub Holuša při postupu do semifinále na 800 metrů na HMS v Istanbulu.

Článek

Lépe zvládnuté semifinále jste si asi nemohl přát...

Ani jsem nečekal, že to půjde takhle hladce. Asi mám velkou formu a je to vidět. Kdybych v závěru nevyklusal, tak je to kolem 1:46,20. Ale bylo by to zbytečné, je třeba pošetřit síly na neděli. Je to obrovský úspěch být v téhle disciplíně podruhé za sebou ve finále halového mistrovství světa. Jsem za to strašně rád poté, co jsem kvůli problémům s nohou celé léto neběhal. Myslím, že mě to může neskutečně nakopnout před olympiádou. Tenhle krok je důležitý.

Překvapil vás v cíli váš letošní nejlepší čas 1:47,23 přes vypuštěný závěr?

Já jsem viděl už na šestistovce, že to je neskutečně rychlé. Myslel jsem, že vytuhnu, ale ne. Ve mně je něco, co potřebuju dostat ven.

Po rozběhu jste říkal, že to byl snad nejlepší závod, co jste kdy běžel, teď to platilo také?

Rozběh byl úplně na pohodu, takový trénink. Dneska už to bylo jiné, běželo se rychle, před cílovou rovinkou jsem si říkal, že to bude ještě zajímavé, když vytuhnu, ale najednou jsem se na sedmistovce podíval za sebe a tam byla díra jako kráva... Nedá se říct, že by mi docházely síly, bylo to úplně v pohodě. Myslím, že tu mám na velký čas, snad ještě něco v nohou zůstalo.

Bude těžké dostat při této formě z hlavy myšlenky na medaili?

Já je ani nechci vyhánět, musejí tam být. Člověk si musí věřit, pokud chce v takové konkurenci medaili. Já na ni musím myslet.

I proto, že někteří favorité v semifinále vypadli...

Jsem mentálně dál, než před dvěma lety v Dauhá. Tehdy jsem do finále šel s tím, že to odběhnu a mám hotovo. To bylo špatně. Třetí běh ve třech dnech na půlku je nesmírně těžký, musím se z toho ponaučit. Nechci tam teď jít s tím, že to jen odběhnu. Při této formě fakt můžu bojovat o medaili, bylo by to super. Teď je třeba pořádně zregenerovat a odpočinout si.

Reklama