Hlavní obsah

Holušu čekají změny: nový kouč a brzy snad i nové bydlení

Michal Osoba (Istanbul)Právo

Odmala má přezdívku Holub, úsměvnou shodou okolností si opavský rodák našel v pražském Suchdole podnájem v Holubí ulici. Ale Jakub Holuša už by si nejradši pořídil vlastní „Dům holubí“. V Istanbulu se ke stěhování přiblížil, odměna 20 tisíc dolarů (asi 375 000 Kč) za stříbrnou medaili je slušným základem.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Běžec Jakub Holuša oslavuje stříbrnou medaili z halového mistrovství světa v Istanbulu.

Článek

Holuša byl velkým běžeckým talentem už od dorosteneckých let, vynikal i velkou univerzálností. Vždyť aktuální vicemistr světa na půlce tehdy závodil v orientačním běhu a krosy a jeho první velkou medailí bylo zlato z juniorského ME na 3000 m překážek.

Dlouhá cesta ke stříbru

Do Prahy přešel od opavského kouče Škrabala k trenéru Vedrovi v roce 2008. V roce 2010 se blýskl pátým místem na halovém mistrovství světa v Dauhá, k istanbulskému stříbru ale ještě vedla dlouhá cesta.

Shodil dlouhé lokny, nabral další běžecké zkušenosti, začal studovat Vysokou školu ekonomie a managementu. A protrpěl si loňský rok, kdy místo mistrovství světa v Tegu zůstal doma s únavovou zlomeninou nohy.

Odreaguje se na playstationu

„Bylo to dost na hlavu, musel jsem si najít nějaké jiné aktivity. Jel jsem na dovolenou, do lázní, jezdil na kole," vzpomíná Holuša, mezi jehož koníčky patří i hraní fotbalu na playstationu. „Nejradši za Real Madrid nebo Chelsea," říká.

Ještě vloni v létě kombinoval 800 a 1500 metrů, teď už se zřejmě usadí na jedné trati. „Na léto už plánuju jen osmistovku. Těch změn ale bude víc," říká. Nově jeho přípravu převezme kouč mj. Romana Šebrleho a Pavla Masláka Dalibor Kupka. „Na letní sezónu se Jakub bude připravovat pod mým vedením," oznámil Kupka prostřednictvím facebooku.

Reklama