Hlavní obsah

Atletka Aldamaová může jet na třetí olympiádu za třetí zemi

Lausanne

Trojskokance Yamilé Aldamaové nic nebrání v tom, aby na svých třetích olympijských hrách reprezentovala v Londýně již třetí zemi. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) formálně schválil žádost o zkrácení tříleté "čekací" doby od posledního startu za bývalou zemi. Aldamaová, jež má za sebou olympijské starty za rodnou Kubu a Súdán, bude moci v Londýně závodit v britském dresu. MOV to dnes oznámil v prohlášení.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Trojskokanka Yamile Aldamaová s medailí z halového MS

Článek

Nyní devětatřicetiletá atletka už byla čtvrtá v Sydney, kde startovala pod kubánskou vlajkou, o čtyři roky později v Aténách vybojovala v súdánských barvách páté místo. V Pekingu naposledy chyběla a výkonnostně stagnovala, na mistrovství světa v Berlíně 2009 i halovém MS v Dauhá 2010 neprošla kvalifikací.

Aldamaová, vicemistryně světa ze Sevilly 1999, žije v Londýně od roku 2001, kdy se vdala za Skota Andrewa Doddse, který byl později odsouzen k patnácti letům vězení za delikt související s drogami. Britské občanství obdržela matka dvou dětí až v únoru 2010, takřka deset let po prvotní žádosti.

Také atletická federace IAAF jí umožnila předčasně startovat za Británii, vloni na MS v Tegu už byla Aldamaová zase pátá a o uplynulém víkendu v Istanbulu se stala nečekaně světovou šampionkou v hale. "A teď je kandidátkou na post kapitána atletického olympijského týmu," uvedl šéf britského svazu Charles van Commenee.

MOV schválil zkrácení tříleté lhůty i v případě cyklisty Philipa Hindese. V roce 2010 reprezentoval rodné Německo na MS juniorů, nyní bude jezdit za Británii.

Reklama