Hlavní obsah

Gebrselassie vzdal olympijské plány, nechá prostor mladším

Kolín nad Rýnem

Haile Gebrselassie rezignoval na splnění snu o olympijské medaili v maratonu a nebude se již pokoušet získat místo v etiopském týmu pro londýnské hry. Čtyři měsíce před začátkem olympiády to oznámil běžcův manažer Jos Hermens. Osmatřicetiletý Gebrselassie nicméně chce pokračovat v kariéře ještě alespoň dva roky, bude prý ale běhat převážně pro radost.

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie

Článek

Gebrselassie v únoru neuspěl s pokusem o kvalifikační výkon v Tokiu a další už neplánuje. Manažerovi řekl, že nechce zabírat místo mladším.

"Po tom výkonu v Tokiu (2:08:17) a s ohledem na množství lepších časů svých krajanů už to nezkusí. Ani na dráze se už Haile při velkém šampionátu neobjeví," řekl Hermens agentuře SID. "Ale pro radost a bez velkého důrazu na výkon bude běhat zřejmě ještě do roku 2014," dodal.

Podle Hermense bylo Gebrselassiemu v podstatě už po lednovém maratonu v Dubaji jasné, že s jeho olympijským snem je amen. Tři jeho krajané tehdy zaběhli čas pod 2:05 a Ayele Absehro (2:04:23), Dino Sefir Kemal (2:04:50) a Markos Geneti (2:04:54) jsou nyní v předběžné nominaci stejně jako pátý z dubajského závodu Tadese Tola (2:05:10). Pod 2:06 se tam dostali i další tři Etiopané, Gebrselassie je nyní v národních tabulkách až šestnáctý.

Nemůže držet krok

"S časy nové generace běžců už Haile nemůže držet krok. Za poslední dva roky jich spousta zaběhlo čas kolem 2:04. Haile by se v optimálním závodě mohl možná ještě dostat na 2:05, ale při silné konkurenci by s tím byl tak devátý," řekl Hermens o muži, který v roce 2008 v Berlíně zaběhl světový rekord 2:03:59. Na olympiádě v Pekingu předtím skončil šestý na 10.000 metrů, poté co se vzdal startu na maratonské trati kvůli smogu v čínské metropoli.

Jeho berlínský čas překonal až vloni v září Keňan Patrick Makau (2:03:38 v Berlíně) a měsíc po něm i další keňský běžec Wilson Kipsang (2:03:42 ve Frankfurtu).

Úplný konec Gebrselassieho kariéry ale ještě není na pořadu dne. Hermens ví, že jméno čtyřnásobného mistra světa a dvojnásobného olympijského vítěze v běhu na 10.000 metrů stále představuje pojem, a pořadatelé o jeho starty mají velký zájem. "A Haileho pořád baví běhat," řekl nizozemský manažer.

Nejbližší závod čeká Gebrselassieho 15. dubna. Tři dny před 39. narozeninami bude na startu půlmaratonu ve Vídni, ve kterém půjde i o souboj pohlaví. S několikaminutovým náskokem před ním totiž vyrazí na trať současná světová rekordmanka v maratonu Paula Radcliffeová.

Reklama