Hlavní obsah

Komon poběží o rekord a milióny

Praha

Patří mu světové rekordy na deset a patnáct kilometrů, teď prahne Keňan Leonard Patrick Komon i po tom půlmaratónském. A jako místo ataku si zvolil Prahu! Datum a čas pokusu: 31. března, 12 hodin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský mezinárodní maratón. Ilustrační foto.

Článek

„Pracovali jsme na jeho startu od září," nadšeně hlásí šéf organizačního výboru Carlo Capalbo. Čtyřiadvacetiletý Komon si Hervis Pražský půlmaratón vybral pro svůj debut na trati dlouhé 21,0975 km. Z Keni si přiveze dva vodiče, kteří mu budou pomáhat s tempem, k rychlému času dopomohou i špičkoví soupeři v čele s obhájcem Philemonem Limem, jenž vloni jako první na českém území pokořil hranici jedné hodiny časem 59:30.

Dva roky starý světový rekord Eritreana Tadesseho má hodnotu 58:22. Pokud Komon zaběhne lepší čas, odletí z Prahy jako bohatý člověk. Za pokoření rekordu je totiž vypsána zajímavá prémie 100 000 eur, s dalšími odměnami si může vydělat celkem 111 000 eur (přes 2,7 miliónu korun).

Komon se narodil v oblasti Rift Valley, proslulé skvělými vytrvalci, jako deváté ze dvanácti dětí. Střední školu opustil, aby doma pomáhal na farmě s kukuřicí, později pracoval jako hasič na letišti. Na svém kontě má stříbro i bronz z mistrovství světa v krosu, poslední březnový den se v Praze může postarat o svůj nejvýraznější zápis do běžecké historie.

Reklama