Hlavní obsah

Pražský půlmaraton odstartuje běžecký seriál, hvězdný Komon bude chybět

Praha

Sezóna městských běhů startuje v sobotu. Pražský Hervis 1/2Maraton otvírá 31. března přesně v poledne unikátní běžecký seriál RunCzech.com, který letos pojme celkem šestici závodů po celém Česku. „Chceme rozběhat celou zemi,“ vysvětlil nápad na vznik seriálu Carlo Capalbo, šéf organizačního výboru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Keňský běžec Philemon Limo bude v Praze obhajovat loňský triumf.

Článek

„Máme nové ambice. Možná to zní velikášsky, ale přeji si, aby za pár let platilo, že Česko je nejlepší místo pro běhání na světě. Nebo aspoň aby svět věděl, jak krásná je to země. Třeba že má nejvíc zámků na metr čtvereční,“ doplnil Capalbo z Prague International Marathonu.

Na start prvního dílu seriálu se v sobotu postaví 11 029 očekávaných účastníků, tolik lidí v Česku v jednom závodě nikdy neběželo. Čísla přitom byla vyprodána už 53 dní před startem a ještě dalších 1900 lidí poslalo mail s úpěnlivou žádostí. Pořadatelé připravili dvě drobné úpravy trati, aby zajistili větší komfort pro celé pole běžců.

Tentokrát bez Komona

Jediná smutná zpráva přišla těsně před velkou sobotou. Hlavní hvězda závodu s ambicí pokořit světový rekord Leonard Komon vzkázala ve středu z Nairobi: „Omlouvám se, nemohu přijet, doktoři mě nepustí.“ Diagnóza? Lehčí forma malárie. Neměla by zničit jeho nadějně rozběhnutou kariéru, avšak Prahu – aspoň protentokrát – mu nedovolí.

Tíha elitní zodpovědnosti tak zůstane na loňském vítězi a držiteli rekordu závodu Philemonu Limovi. A jeho krajanovi Kennethu Kipropu Kipkemoiovi, který dokázal před třemi týdny v Haagu běžet za 59:11. „Máme tu čtyři běžce pod hodinu. A také čtyři ženy můžou útočit na hranici 1:07, to jsou časy extratřídy. Bude to velký závod za každého počasí,“ řekl Capalbo.

„Loni to byl těžký, ale skvělý závod. Zkusíme to tady s kamarádem co nejrychleji i letos,“ potvrdil Limo. „V atletice je možné, všechno se může stát. Před třemi týdny jsem běžel hodně rychle. Můžu i teď,“ dodal Kipkemoi.

A ženy? „Neslibuju ho, ale zkusím, co budu moci,“ odvětila Lydia Cheromei, vítězka loňského půlmaratonu i maratonu, na otázku, zda znovu vylepší svůj zdejší rekord.

České naděje

Velké očekávání znamená Hervis 1/2Maraton Praha i pro české běžce. Jan Kreisinger bude testovat formu na pokus o maratonský limit. „Když nebude vítr, 1:04:30 bych mohl dát. Jsem připravený na to, že poběžím sám. Nechci se za každou cenu držet s elitní skupinkou, abych pak odešel. Trenér Štefko doporučuje naopak pozvolný start a pak se uvidí, kdy to rozběhnu až na krev.“

Naopak dobrá zpráva na závěr. Na poslední chvíli získali pořadatelé na start olympijského vítěze v desetiboji Romana Šebrleho. „Carlo mi volal, že jeden světový rekordman nemůže, jestli bych to nevzal. Tak jo, ale poběžím pětku ve štafetě, “ řekl slavný český atlet. Jeho žena Eva běží celou trať. „Na mě je to až dost. Dokončuju objemovou přípravu a už v zimě v Americe jsem běžel dva pětikilometrové závody. Vyhovuje mi to.“

Start je v sobotu ve 12 hodin na Palachově náměstí u Rudolfina, cíl na tomtéž místě nejpozději o tři hodiny později, kdy doběhnou nejpomalejší z běžců.

Reklama

Související témata: