Hlavní obsah

Mutolaová: Semenyaová už mohla být světovou rekordmankou

Johannesburg

Bývalá famózní mozambická běžkyně Maria Mutolaová tvrdí, že její nová svěřenkyně Caster Semenyaová už mohla být světovou rekordmankou v běhu na 800 metrů, nebýt nešťastné kauzy kolem testování jejího pohlaví. Nejrychlejší osmistovku historie zaběhla v roce 1983 časem 1:53,28 minuty Jarmila Kratochvílová.

Foto: ČTK/AP

Caster Semenyaová na mítinku v Berlíně

Článek

Jihoafričanka v roce 2009 v osmnácti letech vyhrála výkonem 1:55,45 mistrovství světa v Berlíně, potom se ale vyrojily spekulace o jejím pohlaví. Semenyaová musela podstoupit několikeré testování a více než rok nesměla závodit. "Kdyby nevznikl ten problém, už by teď běhala časy kolem 1:51 nebo 1:52," myslí si olympijská vítězka ze Sydney Mutolaová.

Vyjádřila ale přesvědčení, že se Semenyaová opět dostane do formy. "Zase bude běhat časy kolem 1:55," prohlásila slavná Mozambičanka. "Až si začne zase věřit, bude opět vyhrávat," dodala.

Její názor, že Semenyaová už mohla dosáhnout časů kolem 1:51, razantně odmítla halová mistryně světa z Austrálie z roku 2008 Tamsyn Lewisová. "To je výsměch ženského běhu na 800 metrů. Žádná žena nemůže běžet čas 1:51 sekundy. To je absurdní," prohlásila Lewisová.

Australský deník Daily Telegraph v této souvislosti poznamenal, že v atletice jedině ženský běh na 800 metrů vyvolával v minulosti i současnosti tolik diskusí. Uvedl například, že držitelka rekordu Kratochvílová byla několikrát podezřívána z užívání anabolických steroidů, nikdy jí ale nebyl žádný prohřešek prokázán.

Před Semenyaovou navíc také Mutolaová čelila během kariéry názorům, že by měla podstoupit testy pohlaví. Totéž v nedávné době Keňanka Pamela Jelimová, která jako běžkyně na 400 metrů v osmnácti letech přestoupila na osmistovku, hned vyhrála národní kvalifikaci a potom této trati naprosto dominovala až do vítězného olympijského závodu v Pekingu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články