Hlavní obsah

Na Zlaté tretře poběží mistr světa a světový rekordman Rudisha

Ostrava

K hvězdám atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava přibyl David Rudisha. Keňský světový rekordman a úřadující mistr světa poběží 25. května ve Vítkovicích závod na 800 metrů. Pořadatelé v úterý oznámili také účast dalších atletů zvučných jmen: oštěpaře Andrease Thorkildsena, Mathiase De Zorda, Marii Abakumovovou a čtvrtkařku Sanyu Richardsovou-Rossovou.

Foto: Etienne Ansotte, Reuters

Keňský běžec David Rudisha.

Článek

Rudisha absolvuje v Ostravě už svůj čtvrtý start, poprvé se však představí jako úřadující mistr světa i světový rekordman. Organizátoři si slibují, že nejlepší světový atlet roku 2010 zaútočí na devět roků starý rekord mítinku 1:43,24. Rudishův světový rekord má hodnotu 1:41,01.

"Za jeho start jsme rádi i proto, že Rudisha podobně jako Bolt patří k atletům, kteří na mítincích startují jen velmi střídmě. Mimo nás před olympiádou poběží už jen v Dauhá a New Yorku," uvedl sportovní manažer mítinku Alfons Juck.

Holuša se na něj těší

Přitažlivost letošní osmistovky zvyšuje účast českého půlkaře Jakuba Holuši, čerstvého halového vicemistra světa z Istanbulu.

"Kdo by se netěšil na souboj s Rudishou," radoval se opavský atlet. "Chtěl bych co nejdříve zaběhnout limit pro olympiádu a pak se naplno soustředit už jen na Zlatou tretru. Z Opavy mě přijedou určitě povzbudit dva autobusy kamarádů," uvedl Holuša, který v současné době pobývá na soustředění na Kanárských ostrovech.

Reklama