Hlavní obsah

Keňanka Keitanyová vyhrála maraton v Londýně v africkém rekordu

Keňská běžkyně Mary Keitanyová obhájila v novém africkém rekordu loňské vítězství v maratonu v Londýně. Díky času 2:18:37 hodiny se zařadila na třetí místo historických tabulek za světovou rekordmanku Britku Paulu Radcliffeovou a Rusku Liliji Šobuchovovou. Závod mužů vyhrál další zástupce Keni Wilson Kipsang, který výkonem 2:04:44 zaostal jen o čtyři sekundy za traťovým rekordem.

Článek

Třicetiletá Keitanyová zvítězila s náskokem minuty a 13 sekund před mistryní světa Ednou Kiplagatovou. Keňští vytrvalci, pro které byl závod poslední příležitostí říct si o nominaci na olympijské hry, obsadili pět míst na stupních vítězů v obou kategoriích.

"Všem šlo hlavně o olympiádu. Mám radost, že se mi povedlo znovu vyhrát a doufám, že mě nominují. Ráda bych získala olympijské zlato, už v pátek jsem si byla prohlédnout olympijskou trať," uvedla Keitanyová.

Keňskou hegemonii narušil pouze Etiopan Tsegaye Kebede, jenž obsadil třetí místo po prohraném sprintu s Martinem Lelem, trojnásobným vítězem Londýnského maratonu.

Kipsang měl v cíli dokonce více než dvouminutový náskok na nejbližšího soupeře. Druhému nejrychlejšímu maratonci všech dob (2:03:42) těsně unikl traťový rekord, který před rokem zaběhl jiný Keňan Emmanuel Mutai.

Závod nedokončil světový rekordman Patrick Makau z Keni, který odstoupil zhruba v polovině trati.

Londýnský maraton
Muži
1. Kipsang 2:04:44
2. Lel (oba Keňa) 2:06:51
3. Kebede (Et.) 2:06:52
Ženy
1. Keitanyová 2:18:37
2. Kiplagatová 2:19:50
3. Jeptoová (všechny Keňa) 2:20:14

Reklama