Hlavní obsah

Úmrtí běžkyně při Londýnském maratónu spustilo vlnu solidarity

Londýn

Vlnu solidarity spustilo tragické úmrtí Claire Squiresové při víkendovém Londýnském maratonu. Třicetiletá žena totiž běhala pro charitu a organizovala finanční sbírky pro Samaritány, kteří pracovali na prevenci proti sebevraždám lidí. Za pouhé dva dny od neštěstí dárci nashromáždili více než 660.000 dolarů, kolem 12,5 miliónu korun.

Foto: Tom Hevezi, ČTK/AP

Londýnský maratón skončil letos tragédií.

Článek

Squiresová zkolabovala nedaleko cíle, příčina jejího úmrtí nebyla zveřejněna. Povoláním kadeřnice z anglického North Kilworthu žila aktivně. Loni dokonce s přítelem vylezla na Kilimandžáro, aby získala 2400 dolarů, asi 45.000 korun, pro Britské královské letectvo.

Zástupci Samaritánů se nechali slyšet, že veškeré dary půjdou do čestného fondu, který ponese jméno Claire Squiresové. "Jsem ohromena reakcí veřejnosti na její skon," prohlásila výkonná ředitelka samaritánské organizace Catherine Johnstoneová. "Je to ale neuvěřitelně smutný příběh pro její rodinu, pro lidi, kteří ji znali, ale i pro veřejnost. Přáli bychom si, aby se peníze nemuseli sbírat za těchto okolností," dodala.

Závod vyhrála v novém africkém rekordu 2:18:37 keňská běžkyně Mary Keitanyová, mezi muži byl nejrychlejší další zástupce Keni Wilson Kipsang, který výkonem 2:04:44 zaostal jen o čtyři sekundy za traťovým rekordem.

Reklama

Související témata: