Hlavní obsah

Praha jde do boje o pořádání atletického HME 2015

Praha

Mezi Prahou a Istanbulem se v sobotu v Sofii bude rozhodovat o pořadatelství halového mistrovství Evropy v atletice v roce 2015. Česká metropole už v minulosti se svojí snahou zorganizovat HME neuspěla, a to i proto, že víceúčelová hala ve Vysočanech má podle zástupců Evropské atletické asociace vinou omezeného prostoru sníženou viditelnost z ochozů na celý atletický ovál. Turci v této sezóně pořádali halové mistrovství světa.

Článek

Českou výpravu v Bulharsku tvoří předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník, ředitel svazu František Fojt, náměstek ministerstva školství Jan Kocourek, pražská radní pro školství a sport Helena Chudomelová, oštěpařka Barbora Špotáková a televizní moderátorka a někdejší vícebojařka Kateřina Nekolná.

"Jsme rádi, že při naší kandidatuře můžeme garantovat podporu státu i města Prahy a že nám město Praha i ministerstvo školství pomohou při obhajobě svou účastí," uvedl v tiskové zprávě svazu Varhaník.

Oštěpařka Špotáková by zase měla tlumočit zájem atletů o vrcholnou akci. "Česká republika by si takový podnik zasloužila. Myslím si, že by to podpořilo zájem veřejnosti o atletiku a samotní atleti by byli nadšení, že se mohou předvést před domácím publikem," řekla Špotáková. Klíčová pro kandidaturu je podle Varhaníka také spolupráce s Českou televizí.

ČAS měl zájem o HME poprvé již v roce 2000, o tři roky později skutečně kandidaturu podal pro rok 2007. V té době však ještě nestála tehdejší Sazka Arena, v roce 2004 proto podal svaz kandidaturu pro rok 2009. Tehdy neuspěl a HME uspořádal Turín.

"V roce 2009 se konal v hale mezinárodní atletický mítink, takže je jasné, že argument Evropské atletiky (o snížené viditelnosti) byl mylný. Máme k dispozici dráhu zkonstruovanou pro halu, která splňuje veškeré požadavky v souladu s pravidly IAAF," tvrdí Varhaník. "Doufám, že dokážeme Radu EAA přesvědčit," dodal.

Reklama