Hlavní obsah

Po 37 letech uvítá Česko atletický svátek. Praha bude hostit halové mistrovství Evropy

Po 37 letech se vrcholná atletika vrátí do Prahy! Česká metropole získala pořadatelství halového mistrovství Evropy pro rok 2015, když O2 Arena dostala přednost před Istanbulem. „Vsadili jsme na emoce,“ popisuje ze Sofie volební taktiku předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník. Naposledy se v Praze pořádalo venkovní mistrovství Evropy v roce 1978.

Foto: Fotobanka Profimedia

O2 Aréna v pražské Libni.

Článek

Co podle vás rozhodlo ve prospěch Prahy?

Zvolili jsme správnou strategii. Zvládli jsme dlouhodobou přípravu i závěrečnou prezentaci, i když soupeř měl o 2,5 miliónu euro větší rozpočet a letos předvedl, že velké akce umí organizovat. Navíc měl velkou podporu země, kde peníze nehrají velkou roli, a usilují o olympiádu i velké mistrovství světa. Myslím, že rozhodla především ta naše prezentace.

Hrála velkou roli účast oštěpařky Barbory Špotákové přímo v Sofii?

Předvedla mimořádný výkon. Řekla, že se chystá na dva vrcholy sezóny, přesto přiletěla a chtěla by požádat o podporu Prahy. Byl tu s námi náměstek ministra školství pro sport a Katka Nekolná jako hvězda zpravodajství přichystala speciální Branky, body, vteřiny, jejichž hlavní součástí byla ta naše kandidatura. Pojali jsme to pragmaticky a díky tomu jsme dokázali zvítězit. Mám ohromnou radost, v zákulisí jsme na tom pracovali půl roku, po 37 letech bude v Česku velký šampionát.

Slyšeli jste i nějaké výtky, na kterých je třeba zapracovat?

Slyšeli, ale to nevylepšíme. Objevily se dotazy na multifunkčnost arény, která není primárně určena pro atletiku a s tím související viditelnost z ochozů, ale vše jsme dokázali vysvětlit. Hala má svůj komfort a umožňuje spoustu dalších efektů.

Ve stejné hale se v roce 2015 o dva měsíce později bude konat mistrovství světa v hokeji, nemůžou s tím nastat při přípravách komplikace?

Určitě ne, ten časový odstup je dost velký.

Jaký bude rozpočet šampionátu?

Je to trochu složitější, ale pracujeme s rozpočtem 4,2 miliónu euro.

Naposledy se atletika v O2 Areně objevila v roce 2009 při Mítinku světových rekordmanů. Kdy se tam vrátí?

Musíme o tom přemýšlet, není důležité, jestli to bude mistrovství republiky, nebo mezinárodní mítink a jestli to bud rok, nebo za dva. Každopádně testovací akce plánujeme, rozhodně nebudeme šampionát pořádat z voleje.

Reklama

Související témata: