Hlavní obsah

Keňa bude mít v Londýně poprvé v historii na OH oštěpaře

Vytrvalecká velmoc Keňa bude mít poprvé v historii na olympijských hrách oštěpaře. Národním rekordem pět centimetrů pod osmdesátimetrovou hranicí si nominaci do Londýna vysloužil Julius Yego, jenž tak splnil B-limit mezinárodní federace IAAF.

Foto: PRÁVO

Vzorem pro Yegu byl Jan Železný.

Článek

"Keňa je jednou ze zemí, jejíž atleti se musejí téměř ve všech disciplínách kvalifikovat limitem A. Jedinou výjimkou je Yego, který soutěží v oštěpu," řekl v Nairobi funkcionář Keňského olympijského výboru Stephen arap Soi.

Třiadvacetiletý Yego se stal loni africkým šampiónem, i když stále neměl osobního trenéra, protože hod oštěpem se v Keni krčí ve stínu vytrvaleckých běhů, jimiž tato africká atletická velmoc vyniká. Oštěpařskou techniku se tak průkopník této disciplíny ve své zemi učil za pomoci videí s velikány Janem Železným a Andreasem Thorkildsenem na YouTube.

Na základě zářijového triumfu na kontinentálním mistrovství v mozambickém Maputu nicméně dostal Yego stipendium od IAAF a letos strávil dva měsíce v jejím akreditovaném tréninkovém centru ve finském Kuortane. Po dubnovém návratu do Keni vylepšil v Nairobi o více než půldruhého metru národní rekord na 79,95 a zajistil si tak start na olympijských hrách.

Pracuje jako detektiv

"Bude úžasný zážitek startovat v Londýně. Nikdy na tuto poctu nezapomenu, ale rád bych ještě hodil A-limit," uvedl Yego, jenž pracuje jako detektiv u keňské policie. Ke splnění ostrého limitu mu chybějí dva metry a pět centimetrů.

Reklama

Související témata: