Hlavní obsah

Pražský maratón ukáže tradiční hvězdy i řadu uchazečů o olympijský limit

Praha

Listina elitních atletů 18. ročníku Volkswagen Maratónu Praha nabízí opět řadu zajímavých jmen. Mezi hlavní favority nedělního závodu patří v Česku známí Keňané. Philemon Limo se chystá na svůj maratónský debut, loni už vyhrál Hervis 1/2Maratón Praha, mužskou desítku na Mattoni Grand Prix i Ústecký 1/2Maratón. Lydia Cheromei už zvítězila loni na půlmaratónské i maratónské trati, kde navíc vytvořila rekord závodu časem 2:22:34.

Článek

„Jsme rádi, že se k nám takhle kvalitní běžci rádi vracejí a dokonce si naše běhy sami vybírají do programu,“ říká Jana Moberly, manažerka elitních atletů pořádající společnosti Prague International Marathón.

Naopak poprvé se v Praze ukáže etiopský běžec Deressa Chimsa, který už letos zaběhl maratón v Dubaji za výtečných 2:05:42. O vítězství přemýšlejí i další Keňané v čele s Nicholasem Kipkorirem Chelimem, tréninkovým partnerem světového rekordmana Patricka Makaua. Anebo Stephen Kipkoech Kibiwott, který by si rád spravil náladu po nepříliš vydařeném výsledku na  březnovém Hervis 1/2Maratónu Praha, kde skončil dvanáctý. Přitom v roce 2006 už tady půlmaratón vyhrál.

Kromě Cheromei, dvojnásobné účastnice olympijských her a držitelky stříbra z mistrovství světa v půlmaratónu 2004, se mezi uchazečky o triumf řadí její tréninková kolegyně Agnes Jepkemboi Kiprop, která běžela loni ve Frankfurtu 2:23:54.

O vlastní vítězství, splnění olympijských limitů pro Londýn 2012, poběží v Praze celkem 23 běžců. Nejsledovanější bude jistě český souboj tria Petr Pechek – Robert Krupička – Jan Kreisinger o čas 2:16:30. Australský vytrvalec, 39letý Lee Troop, má poslední šanci dostat se na čtvrtý olympijský maratón. A třeba Drais Abu, pokud zaběhne 2:18, může být prvním jordánským maratóncem pod pěti kruhy v historii.

„Vidina olympiády je obrovskou motivací. Můžeme se těšit na řadu skvělých výkonů,“ dodává Jana Moberly.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články