Hlavní obsah

VIDEO: Keňané chtějí z maratónu rekordy, Češi limit, Nedvěd hlavně dokončit

PRAHA

Masa 9000 běžců vtrhne v neděli v devět hodin ráno do pražských ulic při 18. ročníku pražského Volkswagen maratónu, dalších téměř sedm tisíc lidí se zúčastní nesoutěžních běhů. Taháky závodu? Kvalitní Keňané, čeští vytrvalci bojující o start na olympiádě a maratónský debut fotbalové legendy Pavla Nedvěda.

Volkswagen Maraton Praha 2012Video: PIM/Jan Cvachovec

 
Článek

Startovní čísla byla rozebrána už dvacet dnů před závodem, takový je zájem o start na renomovaném maratónu, který vlastní i prestižní zlaté ocenění atletické federace IAAF. „Jsme tak po boku Londýna, Paříže či Chicaga, tedy nesrovnatelně většími městy, než je Praha,“ potěšeně hlásí šéf organizačního výboru Carlo Capalbo.

Lima čeká premiéra

V osmdesáti zemích světa tak v neděli od 9 hodin (živě i na ČT 4), kdy tradičně na Staroměstském náměstí závod odstartuje, uvidí třeba premiéru na maratónské trati Keňana Philemona Lima. Jako první v Česku pokořil při půlmaratónu hranici hodiny, teď se vrhne na dvojnásobnou trať. „Informací od kolegů, jak běžet, mám spoustu, cítím se dobře,“ ujišťuje. Traťový rekord jeho krajana Eliuda Kiptanuie 2:05,39 je ale nesmírně kvalitní, za jeho překonání je vypsán bonus 10 000 dolarů.

Mezi ženami se nejrychlejší běžkyně v dějinách pražského maratónu postaví na start i tentokrát. Lydia Cheromeiová zaběhla v Praze vloni čas 2:22,34, letos si ale maximum už posunula na 2:21,30. „Jsem tady jako doma, ráda bych si osobní rekord ještě zlepšila,“ plánuje.

Na Londýn myslí trio

Čeští vytrvalci budou bojovat o domácí tituly, zejména muži ale pokukují i po limitu pro olympijské hry. Ten mírnější činí 2:16,30 a brousí si na ně zuby zejména trio Petr Pechek, Jan Kreisinger, Robert Krupička. „Chtěl bych se o limit pokusit, doufám, že teplé počasí vydrží, hlavně, aby nepršelo,“ přeje si Pechek.

Největší sportovní hvězdou na startu ale bude držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd. S číslem 11, které nosil i na fotbalových trávnících, se po dvou půlmaratónech vydá i na klasickou distanci. „V Itálii získal Juventus, v jehož vedení Pavel působí, titul a v neděli mají v Turíně velkou oslavu, tak jsme velmi rádi, že bude slavit s námi,“ cení si Capalbo. „Přípravu pojal profesionálně, ale říkal mi, že jeho hlavním cílem je dokončit,“ dodává charismatický Ital.

Reklama

Související témata: