Hlavní obsah

Kreisinger si v pražských ulicích vyběhl start na olympiádě

Praha
Aktualizováno

Kontroloval hodinky, pár metrů před cílem už ale šestadvacetiletý Jan Kreisinger věděl: Pojedu do Londýna! Při Volkswagen pražském maratónu časem 2:16,26 o čtyři vteřiny pokořil limit pro olympijské hry. Triumfovali Etiopan Deresse Chimsa a Keňanka Agnes Jepkemboi Kipropová, traťové rekordy ale odolaly.

Foto: David W Cerny, Reuters

Deressa Chimsa vyhrál Pražský maratón.

Článek

Jihočeský běžec absolvoval v Praze svůj debut a i s pomocí krajanů, v jejichž společnosti absolvoval první polovinu trati, mu vyšel skvěle. „Ani si ještě neuvědomuju, že jsem zaběhl limit," nadšeně hlásil. Vyčerpání na sobě příliš nedával znát. „Dechově jsem vydržel, ale odcházely mi nohy, s tím jsem trochu bojoval," přiznával Kreisinger. „Velká krize ani nepřišla, pořád to šlo, lidé kolem mi pomáhali. V Londýně by to chtělo běžet ještě rychleji," věří si.

Triumf Chimsy

Souboj o vítězství byl tradičně v africké režii. Keňský debutant Philemon Limo v závěru z bitvy o triumf odpadl, ve druhém nejlepším čase historie závodu 2:06,25 se radoval Etiopan Deresse Chimsa před Keňanem Stephenem Tumem.

„Povrch mi moc neseděl, mohlo to být ještě rychlejší," postěžoval si Chimsa mj. na kočičí hlavy v centru metropole. Závěrečné kilometry navíc absolvoval osamocen. „To také nebylo příjemné, ale z tréninku jsem věděl, že na dobrý čas mám," tvrdil 35letý Etiopan.

Mistryní Pastorová

Ženský závod měl jasnou favoritku v traťové rekordmance Lydii Cheromeiové, Keňanka také od začátku zvolila rychlé tempo. V závěru ale v silném větru odpadla a vzdala, vítězství přepustila krajance Agnes Jepkemboi Kipropové. Českou mistryní se stala v čase 2:39,40 Petra Pastorová. Celkem se na start postavilo 9000 běžců.

Pražský maratón
Muži:
1. Chimsa (Et.) 2:06,25,
2. Tum 2:07,16,
3. Limo (oba Keňa) 2:09,25,
… 13. Kreisinger 2:16,26.
16. Pechek 2:18:51
17. Krupička (všichni ČR) 2:18:52.
Ženy:
1. Kipropová 2:25,41,
2. Chepchirchirová (obě Keňa) 2:26,50,
3. Debeleová (Et.) 2:27,15,
… 9. Pastorová (ČR) 2:39,40.

Reklama

Související témata: