Hlavní obsah

Kratochvílová tuší, že by její světový rekord mohl padnout letos

Příští rok to bude třicet let, co Jarmila Kratochvílová zaběhla v Mnichově světový rekord na 800 metrů, který dodnes nikdo nepřekonal. A někdejší mistryně světa doufá, že 26. července 2013 bude moci na stadionu v Čáslavi uspořádat oslavu, neboť do té doby její jméno z čela historických tabulek nikdo nevymaže. Byť si myslí, že v letošní sezoně by nejstarší světový rekord pod otevřeným nebem mohl padnout.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jarmila Kratochvílová při setkání v Ostravě

Článek

A Kratochvílová věří spíš Jihoafričance Caster Semenyaové. Ženě, která se stala v Berlíně 2009 senzační mistryní světa, ale pak podstoupila martyrium testování pohlaví a závodit může až od letošní sezony. "Mně se zdá, že ještě moc neběžela. Když ji sleduji, tak mi přijde, že není tak unavená, že by mohla běžet ještě rychleji," řekla. Semenyaová má osobní rekord 1:55,45 minuty právě z Berlína, světový rekord má hodnotu 1:53,28.

"Semenyaová má lepší somatotyp než ostatní půlkařky, navíc má novou trenérku, od ní si určitě vezme hodně zkušeností," připomněla bývalou běžkyni Marii Mutolaovou z Mosambiku, která má osobní rekord 1:55,19 minuty. "Bude to ale mít hodně těžké. A já bych byla ráda, kdyby ještě jeden rok ten rekord vydržel, abych to příští rok mohla v doma na stadionu oslavit," přála si.

Kratochvílová se ale obává, že právě v olympijském roce by mohl být její rekord po letech zlomen. Semenyaová je totiž zpět, do špičky se vrátila i senzační olympijská vítězka z Pekingu Pamela Jelimová z Keni, která se také několik let trápila. "Navíc je olympijská sezona a holky určitě mají velkou motivaci trénovat. Já jsem také chtěla tehdy strašně být mistryní světa a nakonec z toho byl i světový rekord," vzpomínala Kratochvílová na rok 1983.

Obě potenciální kandidátky na překonání svého času sledovala i v dobách, kdy nezávodily. "Pamela (Jelimová) říkala, že byla zraněná, ale já si spíš myslím, že to neunesla psychicky. Byla strašně mladičká, když vyhrála všechno a vydělala strašné peníze," připomněla rok 2008, kdy tehdy osmnáctiletá Jelimová vyhrála všechny závody, tehdejší jackpot Zlaté ligy, olympijské hry a ke světovému rekordu jí chybělo 73 setin.

"Myslela jsem si, že to tehdy neunese. Do Keni přinesla tolik peněz, že by se toho člověk zbláznil," uvedla Kratochvílová. "Strávila jsem s ní tehdy asi dvanáct dní a viděla jsem, že pořád někde lítá a netrénuje, přitom vyhlašovala pokusy o světový rekord v hale na kilometru i venku na osmistovce. Já kdybych dvanáct dní netrénovala, tak mě Kváč zabije," připomněla svého bývalého trenéra. "Teď se snad srovnala," dodala.

Obdivuje i Semenyaovou, kterak zvládla své problémy s testováním pohlaví. "Já bych se z toho asi zbláznila," řekla jednašedesátiletá bývalá běžkyně. "Je jasné, že to bylo těžké, ale ona je takový přírodní typ, možná to ani někde v Africe ani nevnímala, co se kolem toho všechno dělo, protože nezažila slávu, peníze. Možná to tak nebrala," podotkla. "Nějak to ukočírovala a chce závodit, což je dobře," uvedla.

Obě běžkyně bude v jejich kariérách sledovat i dál. "Chci vědět, jaké mají výkony, jak trénují, jak moc chtějí vyhrávat, jak často závodí, jak moc chtějí ten můj rekord," poznamenala Kratochvílová. "A z toho usoudím, jestli by mohl být překonaný. Ale to se musí opravdu všechno sejít. Přeji jim to, od toho ten rekord je, ale tajně doufám, že se té oslavy za rok dočkám," dodala s úsměvem.

Reklama