Hlavní obsah

Gebrselassie se nekvalifikoval na olympiádu ani na desítce

Hengelo

Slavný etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie definitivně přišel o šanci na start na olympijských hrách v Londýně. Poté co devětatřicetiletý běžec neuspěl v maratonu, nevyšla mu ani možnost vrátit se pod pět kruhů na trati 10.000 metrů.

Foto: ČTK

Etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie.

Článek

Gebrselassie obsadil na desítce sedmé místo na nedělním mítinku v Hengelu, který sloužil pro Etiopany jako oficiální olympijská kvalifikace. Dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa zaběhl v Nizozemsku čas 27:20,39 a byl o téměř devět sekund pomalejší než vítězný krajan Tariku Bekele.

Uznal, že sen skončil

"Chtěl jsem běžet mezi nejlepšími třemi, ale prostě to nešlo. Posledních 400 metrů mi nevyšlo," řekl Gebrselassie, jenž uznal, že jeho olympijský sen skončil. "Je po všem," poznamenal.

Gebrselassie sice původně avizoval, že v Hengelu absolvuje poslední desítku v kariéře, po vítězství v závodě v Manchesteru si však věřil i na kvalifikaci do Londýna. Na olympijských hrách startoval bývalý světový rekordman čtyřikrát, zlato vybojoval v Atlantě 1996 a v Sydney o čtyři roky později.

Etiopii tak budou v Londýně na trati 10.000 metrů reprezentovat Tariku Bekele a Leleisa Desisa Benti, jenž skončil v Hengelu druhý. Třetí místo je rezervováno pro obhájce zlata Kenenisu Bekeleho, jenž se potýká se zdravotními problémy.

Reklama