Hlavní obsah

Svoboda přišel o olympijský sen. Obelhával jsem sám sebe, přiznal

Michal OsobaPrávo

Poslední zbytky naděje pustil z hlavy, český překážkářský rekordman Petr Svoboda vzdal i letošní sezónu. Operovaná achilovka stále bolí, a tak loňské zlaté finále halového mistrovství Evropy v Paříži nadále zůstává zatím posledním závodem 27letého atleta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trénink v tretrách a nad překážkámi zatím Petru Svobodovi achilovka nedovolí.

Článek

Kdy jste se rozhodl, že čekání na zázračné uzdravení už nebudete protahovat?

Už jsou to čtyři měsíce od operace, kdy lidi už normálně běhají, já mám problém s klusáním i při chůzi. Úpon patní kosti je pořád zduřelý, ani v olympijském roce nechci riskovat a radši se dám dohromady na halovou sezónu. Když budu fit, třeba na konci září vyběhnu, uvidíme.

Jak těžké bylo sezónu definitivně vzdát?

Už jsem se s tím začal smiřovat před dvěma týdny, termín nominace byl šibeniční, i když jsem si to vnitřně nepřipouštěl a sám sebe obelhával, že to bude dobrý… Nejhorší pro mě asi bude, až začne olympiáda a já budu sedět doma na zadku. To si radši někam zalezu.

Jak je možné, že se achilovka ani po čtyřech měsících nedala dohromady?

Poslední vyšetření ukázalo, že operovaná strana je ok, ale jak jsem asi zatěžoval víc tu vnější stranu, mám zánět na celém úponu, který se dostává do kosti. To jsem se ujistil, že je dobrý nápad se na tu sezónu vykašlat.

Celý rozhovor s Petrem Svobodou najdete ve čtvrtečním Právu.

Reklama