Hlavní obsah

Bolt kvůli OH mění režim, probděné noci jsou minulostí

Usain Bolt se rozhodl zvolnit. Ne na dráze, ale právě mimo ni. Kvůli olympijským hrám mění jamajský sprinter svůj ne vždy příkladný životní styl a hodlá přestat s ponocováním. Když odbije jedenáctá hodina, bude to podle jeho nového režimu znamenat, že je čas jít spát.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt oslavil svým typickým gestem triumf ve sprintu na 100m v závodě Diamantové ligy v Římě.

Článek

"Když stárnete, znamená to, že už nemáte tolik energie jako dřív," řekl v rozhovoru pro agenturu AP pětadvacetiletý Bolt. "Dokázal jsem být vzhůru celou noc a pak závodit, ale už to nejde. Potřebuju dostatečný odpočinek, s čímž nemám problém. Život vás učí."

Trojnásobný olympijský vítěz a pětinásobný mistr světa je známý a oblíbený díky svému uvolněnému přístupu, ale když přijde řeč na blížící se hry v Londýně, je smrtelně vážný. "Mám cíl. Chci se stát legendou. A to musíte brát vážně, protože vás bude sledovat celý svět," řekl Bolt, který bude z Pekingu obhajovat zlaté medaile v běhu na 100, 200 metrů a ve štafetě.

Jamajský fenomén má za sebou první dva letošní závody na evropské půdě. V Ostravě na Zlaté tretře vyhrál na své poměry pomalým časem 10,04, ale ve čtvrtek v Římě zazářil na mítinku Diamantové ligy časem 9,76.

Přestane spát ve dne

"Jestli jsem ztratil koncentraci? Byl to jeden z těch případů," uvedl Bolt k závodu v Ostravě. "Přicestoval jsem do Evropy a moc jsem si neodpočinul. Teď už vím, že když nebudu v Evropě pořádně spát, budu z formy. Takže jsem rád, že se to stalo už teď. Nenazval bych to přímo budíčkem, ale byla to poučná zkušenost," dodal.

Nový Boltův režim začíná tím, že přestane spát ve dne. "To byl problém. Obvykle když jsem byl unavený, tak jsem šel spát klidně uprostřed dne a pak přišla noc a já byl úplně čilý. Takže nyní se snažím vydržet vzhůru přes den až zhruba do jedenácti, pak sprcha a do postele," uvedl "nový" Bolt.

Olympijskou vesnici nevymění

S koncentrací to však nehodlá světový rekordman přehánět. Ani v náznaku ho prý nenapadlo, že by během OH zvolil ubytování někde stranou a vyhnul se tak mumraji olympijské vesnice, kde bude mít i mezi kolegy sportovci postavení celebrity.

"Lidi, kteří nebudou v olympijské vesnici, mi přijdou divní. Proč byste nechtěli být se svými kamarády, kolegy, smát se a bavit se - hrát domino, kecat o všem možném a motivovat ostatní," tvrdí Bolt.

Reklama