Hlavní obsah

Špotáková: Házení už je pro mě stejně přirozené jako chůze

Michal OsobaPrávo

Do závodění má chuť, a tak se oštěpařka Barbora Špotáková na poslední chvíli rozhodla odletět i na zítřejší mítink Diamantové ligy v New Yorku. Hned po soutěži se vrací, aby stihla už v pondělí na Strahově Memoriál Josefa Odložila.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková

Článek

Proč ta změna plánu? Do New Yorku jste původně cestovat nechtěla...

Rozhodli jsme se na poslední chvíli. Vrátím se už v neděli dopoledne, takže budu mít dost času na regeneraci. Jsem zkušenější, s Honzou Železným házím třikrát týdně, cítím se zdravá, tak jsem nechtěla na New York jen koukat v televizi.

Navíc můžete navýšit svůj náskok v čele hodnocení Diamantové ligy.

To je pravda, před olympiádou je oštěp ještě na Diamantové lize v Londýně, kterou bych pak mohla vynechat. Ale především si chci zazávodit, když mám takhle příjemně rozjetou sezónu. Už jsem zažila i nabitější roky.

Před pěti lety jste podobně přelétávala z Eugene na Odložilův memoriál a říkala jste, že vás to stálo dost sil.

Teď je úplně jiná situace, tehdy jsem házela jednou týdně, závody mi dávaly o dost víc zabrat. Už jsem daleko odolnější.

Čím to? Většinou sportovci s postupujícím věkem zátěž snášejí spíš hůře...

Ruka už je na ten pohyb zvyklá, házení je pro mě stejně přirozené jako chůze. Začala jsem s oštěpem v jednadvaceti letech a postupně jsme přidávali. Divím se, jak jsem vyhrála v Pekingu, když jsem tehdy házela jen jednou týdně, to se asi nikomu jinému nepovedlo.

Zatím jste letos v každém závodě přidávala zhruba metr, pokud se toho budete držet, v pondělí na Strahově by mohla padnout sedmdesátka...

Metry se blížím, navíc ty hody ještě nebyly ideální, myslím, že bych tu sedmdesátku dát mohla. Ale oštěp je zvláštní disciplína, v Římě jsem házela šedesát, uvolnila jsem se a najednou z toho bylo 68 metrů. Ale jsem ráda, že jsou organizátoři připraveni i na dlouhé hody (s úsměvem naráží na vypsaný dar 400 tisíc korun, pokud na Odložilově memoriálu překoná vlastní rekord – pozn. red.).

Reklama

Související témata: