Hlavní obsah

Vyznamenanému Šebrlemu šel mráz po zádech

PRAHA

Obrovské cti se desetibojaři Romanu Šebrlemu dostalo ve čtvrtek večer na Pražském hradě, kde jej prezident Václav Klaus dekoroval medailí Za zásluhy. Olympijský vítěz z Atén se stal již jedenáctým sportovcem, který převzal státní vyznamenání.

Článek

"Ten pocit se nedá popsat. Stál jsem tam spolu s válečnými letci, dalšími vědeckými kapacitami - to jsou pro mě hrdinové, kteří něco dokázali," popsal dnes novinářům slavnostní chvíle třicetiletý Šebrle. "Šel mi mráz po zádech, teprve tam jsem si uvědomil, co to znamená, když jsem ve společnosti třeba letce Františka Fajtla. To je pro mě národní hrdina."

Podle Šebrleho se medaile sportovní a ta jeho nejnovější nedají srovnávat. "Na hřišti je to opravdová medaile, ta z hradu spíše ocenění, vyznamenání. Na olympiádě to byly nádherné pocity, splnění dětského snu. Nyní jsem měl spíše mrazení v zádech, cítil obrovskou čest," podělil se o své pocity Šebrle.

Mezi jedenadvacítkou vyvolených se cítil jako benjamínek. "O to více si toho vážím. Díval jsem se na tento akt, když tam byl dříve Honza Železný a říkal si, že budu muset vyhrát minimálně olympiádu. Určitě však sehrálo roli i to, že jsem v Aténách získal sám zlato. To mě ale mrzí," zdůraznil český atlet.

Vyzkoušel trůn Karla IV.

Na hradě si vyzkoušel i panovnické křeslo Karla IV. "Stále působí majestátně. Přede mnou v něm seděla Radana Königová a shodli jsme se na tom, že když vládne jeden člověk, že to není špatné. Ale když se netrefí ten pravý, tak je to průšvih," prohlásil Šebrle.

Z oceněných znal předtím osobně pouze krasobruslařku Alenu Vrzáňovou. "Podle jména ještě Fajtla, herečku Janu Brejchovou a šéfdirigenta České filharmonie Zdeňka Mácala," jmenoval další. Prezident mu řekl, že státní vyznamenání se předávají na konci kariéry. "Ale je prý dobře, že já jej mám již nyní," pochlubil se desetibojař.

Skutečnost, že u příležitosti státního svátku obdrží medaili, se dozvěděl před třemi týdny. "Moc mě to překvapilo, je to příjemné a s trochou nadsázky se to dá přirovnat k výhře ve sportce. Všude chodím pozdě, ale tuto akci jsem se připravil dokonale. Dal si vyčistit uniformu a dopředu vše přichystal," přiznal nervozitu závodník Dukly Praha.

Major se chystá do lázní

Jeho vojenský stejnokroj budou nyní zdobit již čtyři vyznamenání a jedna pěticípá hvězdička na nárameníku znamenající hodnost majora, do níž byl povýšen po aténském vítězství.

Taková kapacita, jako je vysokoškolský učitel a uznávaný analytický filozof Ladislav Tondl, mu dokonce řekl, že neví čím si zasloužil, že je oceněn s ním. To rodáka a čestného občana Lanškrouna velmi potěšilo.

V závěru roku Šebrleho čeká řada dalších společenských akcí podobného typu - Atlet roku, Sportovec roku, Duklák. Začátkem prosince se už začne připravovat na Kanárských ostrovech na novou sezónu. "Teď absolvuji ještě různé lázeňské pobyty, bahno mi dělá dobře na regeneraci svalů. S přípravou ale začnu oproti plánu asi trochu dříve, už teď se mi začíná chtít," přiznal.

Reklama