Hlavní obsah

Všechno pro Londýn! Špotáková odřekla mistrovství Evropy

Michal OsobaPrávo

O jediné velké zlato, které jí chybí ve sbírce, Barbora Špotáková letos usilovat nebude. Olympijská vítězka a mistryně světa se rozhodla nestartovat na mistrovství Evropy, které v Helsinkách proběhne poslední červnový týden. Důvod? Příprava na olympiádu.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková ve Vyškově

Článek

Jak těžké bylo start odříct?

Říkala jsem si, proč bych nechtěla evropský i olympijský titul, ale mám zkušenosti, že když chce člověk všechno, tak pak nemá nic. I proto, že mi to teď tolik nehází, nebylo moc těžké se toho startu vzdát.

Takže se vám do Helsinek ani příliš nechtělo?

Kdybych chtěla mistrovství Evropy opravdu vyhrát, asi bych nemohla absolvovat ten dvojstart New York-Praha. V současném rozpoložení se mi tam opravdu nechce. Kdyby to byl jen jeden závod, ale je to kvalifikace a pak finále.

Mělo by vůbec cenu diskutovat s trenérem Janem Železným, který nechtěl, abyste šampionát absolvovala?

Vždycky je to debata. Kolikrát mě míří, kam nechci, ale já se nenechám (úsměv). Vždy je to nějaký kompromis, ještě jsme se nepohádali.

Na mistrovství republiky ve Vyškově jste šedesátku o 440 centimetrů přehodila až posledním hodem.

Jsem ráda, že jsem šampionát podeváté vyhrála a zůstala zdravá. O moc víc jsem nečekala, potom, co jsem absolvovala ten šílený dvojstart, jsem se necítila zdravotně nejlíp. Musela jsem hodně odpočívat a byla celkově unavená. Ani ne fyzicky, spíš psychicky. Je na mě upřená hrozně velká pozornost a poslední dobou mě to začíná unavovat.

S blížící se olympiádou logicky mediální pozornost stoupá…

Nejen mediální, celkově mě pořád oslovují lidi, jak je ta olympiáda víc provařená. Nevím, jestli si to dovedete představit, ale je to na každém kroku. Když si na benzince na záchodě myjete ruce, někdo vám přeje hodně štěstí. Kdekoliv. Je to příjemné, když vám někdo přeje štěstí, ale když je to padesátkrát denně, tak už máte pocit, že jste neustále pod nějakým dohledem a čekáte, odkud kdo vyskočí. Začínám trochu mít fóbii z lidí.

Takže se schováte na soustředění do Nymburka nebo do Srnčího dolu v rodném Jablonci?

Srnčí důl je na to dobrý, i když už je taky trochu provařený, ale davy lidí tam asi nebudou proudit. Tam spíš potkáte srnky a zajíce… Nebo někam úplně do jiné země, třeba do Maďarska. To by bylo rozumné. Uvidíme, jaký bude program směrem k olympiádě.

Reklama

Související témata: