Hlavní obsah

Sprinterka Otteyová má i ve dvaapadesáti šanci jet na olympijské hry

Slavná jamajská sprinterka závodící za Slovinsko Merlene Otteyová má šanci, že se ve 52 letech podívá na své osmé olympijské hry. O víkendu na mítinku v Mariboru zaběhla 100 metrů za 11,82 sekundy, díky tomu byla nominována na nadcházející mistrovství Evropy v Helsinkách a není vyloučeno, že pojede jako členka sprinterské štafety i do Londýna. Limit k účasti na OH na stovce je 11,38 sekundy.

Foto: Sport.cz

Slavná sprinterka Merlene Otteyová na evropském šampionátu 2010 v Barceloně

Článek

Otteyová závodila už na olympiádě v Moskvě v roce 1980, kde získala na dvoustovce bronz, a na dalších šesti hrách od té doby nechyběla. Je dvojnásobnou mistryní světa na dvoustovce, ale na poloviční trati nikdy žádný velký titul nezískala. Na OH Atlantě 1996 byla dvakrát druhá, o čtyři roky později měla stříbro ve štafetě. Na kontě má také šest bronzových olympijských medailí z pěti různých her.

Pokud by Otteyová byla nominována do Londýna, stala by se první ženou, která by závodila na osmi olympijských hrách. Tento primát mohla držet už před čtyřmi roky, ale ke splnění limitu v Pekingu jí chyběly tři setiny. O dva roky později běžela na mistrovství Evropy v Barceloně a stala se v padesáti letech nejstarší účastnicí kontinentálního šampionátu.

Reklama