Hlavní obsah

Felixová a Tarmohová zaběhly "mrtvou" stovku o Londýn

Allyson Felixová a Jeneba Tarmohová skončily na americké kvalifikaci ve shodném čase na třetím místě v běhu na 100 metrů. Ani dvě cílové fotografie z různých míst nerozsoudily, která ze sprinterek obsadila třetí příčku, zaručující start na olympijských hrách v Londýně. Jejich trenér Bob Kersee navrhl, aby se o nominaci rozhodlo až po dvoustovce. Ta je v Eugene na programu příští týden, finálovým závodem vyvrcholí v sobotu.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Allyson Felixová.

Článek

Felixová a Tarmohová proběhly cílem v mrtvém závodě v čase 11,068 sekundy. Jedna z nich však musí dostat přednost, protože na olympiádě mohou v každé disciplíně startovat jen tři atletky z jedné země. Podle regulí Americké atletické federace (USATF) jde přitom o tři nejlepší z národního šampionátu.

Bronzovou medailistkou byla původně vyhlášena Tarmohová, ale na základě přehlednější cílové fotografie z opačné strany rozhodčí posléze určili, že na třetí pozici došlo ke shodě. Svazoví funkcionáři proto navrhli, aby sprinterky v pondělí absolvovaly dodatečný rozběh.

Trenér Kersee však nechce, aby se tím zatěžovaly před dvoustovkou. "Měli by je nechat být a dovolit mi připravit je na dvoustovku. Pak rozhodněme," řekl kouč agentuře Reuters. Sám se na verdiktu nehodlá podílet. "Bylo by to jako rozhodovat se, které dítě máte raději," poznamenal.

Felixová před čtyřmi lety získala olympijské stříbro na dvoustovce a do Londýna se chtěla kvalifikovat v obou sprintech. Na poslední chvíli opustila původní záměr vyzkoušet kombinaci se čtvrtkou ve snaze zvýšit svou šanci na zisk alespoň jedné zlaté olympijské medaile.

Reklama