Hlavní obsah

Evropa hledá atletické Superstar. Jenže ty stávající se do Finska neženou

Michal Osoba (Helsinky)Právo

Dosud nepoznanou sezónu prožívají elitní evropští atleti. Poprvé je během jednoho měsíce čekají dva vrcholy – kontinentální šampionát a olympijské hry. Mistrovství Evropy totiž přechází ze čtyřletého cyklu na dvouletý, ohlasy na novinku jsou zatím rozporuplné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oštěpař Andreas Thorkildsen si mistrovství Evropy ujít nenechá.

Článek

Důvod k častějšímu pořádání šampionátu je zřejmý. „Evropská atletická asociace si jako motto zvolila hledání nových hvězd. Šance Evropanů na světovém poli se totiž snižují a v některých disciplínách úplně mizí,“ říká šéftrenér české reprezentace Tomáš Dvořák.

Jen patnáct obhájců

Řada současných hvězd ale dala přednost přípravě na olympiádu, jednou z nich je světová rekordmanka Barbora Špotáková. „Po velkých závodech je vždycky utlumená a my bychom se v té době měli chystat na Londýn,“ vysvětloval její trenér Jan Železný.

Podobně Helsinky vynechávají třeba všichni ruští mistři světa z Tegu, z Britů zase ve Finsku až na výjimky nebudou startovat účastníci olympiády v běžeckých disciplínách, ale až druhá garnitura. Tituly z Barcelony bude obhajovat jen šest mužů a devět žen.

Řada dalších špičkových atletů se snaží mistrovství pojmout jako jeden ze závodů, nikoliv vrchol sezóny. „Nechci, aby mě šampionát vyčerpal a pak přišel útlum. Zkusím to vzít odlehčeněji jako jeden z mítinků,“ říká jednička světových tabulek, oštěpař Vítězslav Veselý.

Bez chůze a maratónu

Na šampionátu v olympijském roce absentují chodecké závody a maratóny, přesto je počet účastníků jen o málo menší než před dvěma lety v Barceloně. „V některých disciplínách největší hvězdy chybí, ale nebude to nějak podměrečné mistrovství. Je to šance pro mladé závodníky se ukázat,“ tvrdí Dvořák, jenž do Finska přivezl 43člennou výpravu.

Od středy do neděle se ukáže, jak se novinka osvědčí a povede si v konkurenci tenisového Wimbledonu a vrcholícího fotbalového mistrovství Evropy. „Určitě je to dobrý krok pro mladé závodníky, nicméně šampionát ztratí punc výjimečnosti, když byl jednou za čtyři roky, navíc v olympijské sezóně to nebude nikoho zajímat,“ obává se desetibojař Roman Šebrle.

Přesto se organizátoři snaží pojmout šampionát s veškerou vážností. Slavnostní zahájení proběhne v úterý večer na Senátním náměstí, originálně vyvedené medaile se budou poprvé předávat v parku před Olympijským stadiónem.

Jak pojala šampionát největší esa
Startují
Mo Farah (Brit., 5000 m)
Andreas Thorkildsen (Nor., oštěp)
Christophe Lemaitre (Fr., 100 m)
Renaud Lavillenie (Fr., tyč)
Robert Harting (Něm., disk)
Nestartují
Barbora Špotáková (ČR, oštěp)
Jelena Isinbajevová (Rus., tyč)
Jessica Ennisová (Brit., sedmiboj)
Tomasz Majewski (Pol., koule)
Anna Čičerovová (Rus., výška)

Reklama

Související témata: