Hlavní obsah

Jde o medaili i Londýn: Helcelet, nebo Šebrle? Nepozorujeme se, tvrdí mladík

Dvojitá odměna je ve hře při generačním souboji českých desetibojařů Adama Sebastiana Helceleta a Romana Šebrleho. Oba mají šanci se nominovat na olympiádu do Londýna, zároveň jsou po prvním dnu ve hře o medaili z mistrovství Evropy. O dva body lépe je na tom zatím o sedmnáct let mladší svěřenec Tomáše Dvořáka Helcelet.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet při dálkařském pokusu.

Článek
Fotogalerie

Úplně spokojeně ale se ziskem 4131 bodů nevypadáte…Nejsem vůbec spokojený. Celý den mi pokazila čtvrtka, to jsem vůbec nečekal (čas 49,98 s – pozn. red.), čekal jsem, že poběžím o dvě vteřiny rychleji. Vyhnil jsem, nechápu to. Musím to pořešit s trenérem, on mi řekne, že to mám v hlavě. Asi trošku jo…

Jak vidíte vaše šance se nominovat na olympiádu? Potřebujete překonat Šebrleho výkon z Kladna 8097 bodů a neprohrát tu s ním, nebo dosáhnout na 8200 bodů.Já to neřeším, jsme v půlce, nebudu dělat závěry. Snad budu ve čtvrtek nový člověk.

Jak toho lze docílit?Po pěti disciplínách těžko… Ale musím to zvládnout v hlavě.

Budete Šebrleho jako svého soupeře sledovat pozorněji?My se nepozorujeme, každý jedeme svůj závod. Já se učím i od něj, nejen od Dvořky. V hale jsem Šébu vždycky řešil a pak mi naklepal. On je zkušený, já ne, pořád se učím. Uvidí se před patnáctistovkou.

Je pro vás větším lákadlem medaile z mistrovství Evropy, nebo účast na olympiádě?Určitě účast na olympiádě, vždyť teprve sbírám zkušenosti. Medaile by byla krásná, ale myslím, že na ní bude třeba přes 8200 bodů.

Před závodem jste si dělal nějaký bodový propočet?Nikdy si to předem nepočítám, Dvořka taky ne, aspoň mi to neříká. Spíš podle tréninku přijde a řekne mi: Ty jsi nabitej, to bude brutální. A pak to takhle podělám…

Reklama

Související témata: