Hlavní obsah

Postižený atlet Pistorius nesplnil limit a 400 m na OH nepoběží

Porto Novo

Nejznámější tělesně postižený sportovec Oscar Pistorius se na olympiádě v Londýně v závodě na 400 metrů nepředstaví. Pětadvacetiletý Jihoafričan, který má odmala amputované nohy pod koleny a závodí s karbonovými protézami, sice na africkém šampionátu v Beninu obsadil druhé místo, nezaběhl však potřebný čas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihoafrický sprinter Oscar Pistorius na Zlaté tretře v Ostravě

Článek

Pistorius získal stříbro výkonem 45,52, k účasti v Londýně však potřeboval zaběhnout čas pod 45,30. Nominační limit už sice Pistorius dvakrát splnil, podle pravidel ho však musel ještě jednou překonat při závodě v zahraničí, což se mu v Beninu nepovedlo.

"Samozřejmě jsem zklamaný, že mi limit utekl o dvě desetiny," citovala ho agentura AP. Naděje, že se jako první handicapovaný atlet představí na olympiádě, se však Pistorius nevzdává. Ještě může být vybrán do jihoafrického týmu pro štafetu na 4x400 m. Nominace bude oznámena v průběhu července.

Pistorius dostal k závodění se zdravými atlety svolení před čtyřmi lety od arbitráže v Lausanne, která rozhodla, že jeho protézy mu proti zdravým atletům nedávají žádnou výhodu. Jihoafričan poté marně usiloval o kvalifikaci na hry v Pekingu, loni v Koreji však už běžel na mistrovství světa a pomohl štafetě vybojovat stříbrné medaile.

Reklama