Hlavní obsah

Rosolová gratulovala exmanželovi ke skalpu Nadala, pak odběhla životní závod

Už našla svoji disciplínu! Denisa Rosolová, bývalá dálkařka, vícebojařka a čtvrtkařka se poprvé na velké akci představila na čtvrtce překážek a hned je z toho evropské stříbro! „Teď už žádná změna, na překážkách jsem se našla,“ jásala. Před šampionátem absolvovala na této trati jen tři závody a v každém se zlepšila. Trend dodržela i v Helsinkách, pro stříbro si doběhla v osobním rekordu 54,24 s.

Foto: Yves Herman, Reuters

Medailistky z běhu na 400 metrů překážek na ME v Helsinkách: vlevo stříbrná Denisa Rosolová, uprostřed zlatá Ruska Irina Davydovová, vpravo bronzová Ukrajinka Anna Jaroščuková.

Článek

Získat medaili v disciplíně, kterou jste si předtím vyzkoušela jen třikrát, to je unikát.

Jsem za to šťastná a děkuji všem, co mi věřili, i těm, co mi nevěřili. Dodalo mi to sílu a odhodlání, abych dokázala, že na to vážně mám. Ukázalo se, že překážky jsou pro mě ideální, dokonce mi ubíhají rychleji, než hladká čtvrtka.

Co vám běželo hlavou v cíli?

Čekala jsme na výsledky na tabuli, aby tam nebyla nějaká diskvalifikace, kterých je tu dost. Pak se mi ulevilo a asi jsem si to užila víc než po zlatu na čtvrtce v hale v Paříži, kde jsem byla hodně v šoku. Tady už míň.

Jak jste si užila vítězné kolečko?

První půlku jsem už moc nemohla, ještě mít ruce nahoře… Ale vždycky když jsem viděla někoho z Čechů, tak to ze mě opadlo a strašně jsem se radovala.

Během závodu jste pomýšlela i na zlato?

Chtěla jsem ho, ještě 200 metrů před cílem jsem doufala. Pak jsem se kopla do kolena, přidala jeden krok, cupitala, takže ten výsledek je vlastně excelentní na to, jak se závod vyvíjel. Ale já medaili chtěla, finišovala jsem a říkala si, že Zuzku musím předběhnout.

To se povedlo. Za cílem jste ji pak utěšovala, co jste si říkaly?

Říkala jsem jí, že jim to na olympiádě ukážeme. Je mi líto, že nemá medaili, ale je to individuální sport, Zuzka se z toho určitě poučila, myslím, že letos může běhat ještě hodně rychle.

Jak se to může projevit na vztazích ve skupině? Hejnová byla dlouho domácí vládkyní…

Doufám, že to naše vztahy nezmění a třeba nás to i posílí, budeme si jedna druhé pomáhat. Přirovnávají nás k Šebrlemu s Dvořákem (jejich tréninková skupina se rozpadla - pozn. red.), ale já věřím, že to tak nedopadne.

Budete tedy spíš parťačky jako Bolt s Blakem?

(směje se) Třeba. Věřím, že se Zuzka zdravě naštve. Asi když viděla, že jdeme přes ni, tak se ještě více zatáhla a zkřečovatěla, což bylo špatně. Ale na olympiádě to bude jiné.

Rosolovým se teď daří, ve čtvrtek zazářil ve Wimbledonu váš bývalý manžel, teď vy…

Chviličku jsem tenis sledovala. Přeju mu, ale už nás nic nespojuje. Je určitě super, že porazil Nadala, ale ještě má před sebou dlouhou cestu, aby turnaj vyhrál nebo byl alespoň druhý jako já (smích).

Gratulovala jste mu?

Psala jsem mu zprávu, popřála a napsala, že je škoda, že se nedostal na olympiádu, kde se hraje na trávě.

Reklama