Hlavní obsah

VIDEO: Soumrak sprinterského boha? Bolt prohrál s Blakem i na dvoustovce

Kingston

Jamajský sprinter Yohan Blake porazil světového rekordmana Usaina Bolta i v běhu na 200 metrů. V pátek Blake hvězdného krajana porazil na jamajském šampionátu také na stometrové trati.

Foto: Collin Reid, ČTK/AP

Yohan Blake (zcela vpravo) probíhá jako první cílem závodu na 200 metrů, světový rekordman Usain Bolt (druhý zleva) se musel smířit s druhým místem.

Článek
Fotogalerie

Johan Blake porazil Usaina Bolta na 200m

Blake doběhl v neděli v Kingstonu v čase 19,80 sekundy, Bolt za ním zaostal o tři setiny sekundy. Boltova nadvláda světovém sprintu se tak podle agentury AFP zdá být v ohrožení.

"Musím zjistit, co dělám špatně a zapracovat na tom," lamentoval Bolt po doběhu před novináři. Současně ale odmítl, že by s blížící se olympiádou začal propadat panice. "Nikdy neztrácím hlavu. Nedělám si starosti, dokud si je nezačne dělat trenér. A on je v pohodě, takže je všechno OK," poznamenal trojnásobný zlatý medailista z Pekingu.

Bolt je nadále držitelem světového rekordu v běhu na 200 metrů (19,19 sekundy) i na poloviční trati (9,58 sekundy). I na té ho ale v pátek Blake pokořil o 11 setin ve čtvrtém nejrychlejším čase historie 9,75 sekundy.

Blake je na dvoustovce druhým nejrychlejším mužem historie díky času 19,26 kterého dosáhl v září roku 2011.

Na olympijské hry v Londýně se na 200 metrů kvalifikoval i Warren Weir, který v nedělním sprintu skončil překvapivě třetí.

Na americké kvalifikaci skočila Reeseová 715 cm

Dvojnásobná mistryně světa ve skoku do dálky Brittney Reeseová vyhrála v neděli v Eugene americkou olympijskou kvalifikaci a výkonem 715 centimetrů si upevnila prvenství v letošních světových tabulkách. Těm od dubna vládla skokem o tři centimetry kratším.

Také další americké dálkařky potvrdily roli londýnských medailových adeptek. Druhá Chelsea Hayesová skočila 710, třetí místo obsadila Janay DeLoachová výkonem 708 cm.

Dvoustovku vyhrál Wallace Spearmon, k času 19,82 sekundy mu ale pomohl více než dvoumetrový vítr. Na minulé olympiádě v Pekingu přišel Spearmon o bronzovou medaili, když byl po finále diskvalifikován kvůli vyšlápnutí z dráhy.

Očekávaný opakovaný souboj sprinterek Allyson Felixové a Jeneby Tarmohové o třetí účastnické místo na stovce se nakonec poběží dnes. Ve finále měly na tisícinu stejný čas. Felixová pak suverénně ovládla dvoustovku.

Reklama