Hlavní obsah

Užívali Kenteris a Thanuová steroid THG?

Řečtí sprinteři Costas Kenteris a Ekaterini Thanuová jsou podezřelí z užívání steroidu THG. Do spojitosti se skandálem kolem laboratoře Balco, jež látku vyvinula a distribuovala, dal obě kontroverzní osobnosti většinou dobře informovaný americký deník San Jose Mercury News.

Článek

List se opírá o nové důkazy, které přineslo vyšetřování kalifornského ústavu. Existují prý písemné poznámky šéfa Balka Victora Conteho, z nichž je zřejmé, že sydneyský vítěz olympijské dvoustovky i stříbrná medailistka z běhu na 100 metrů rovněž z roku 2000 brali THG. Stejný deník už v srpnu přinesl informace, že existovala spojitost mezi Balkem a tehdejším trenérem obou běžců Christosem Tzekosem.

Kenterisovi a Thanuové nebylo v Aténách umožněno obhajovat olympijské medaile, protože po skandálu s absencí u dopingové zkoušky byli z her diskvalifikováni. Oběma hrozí soudní proces kvůli údajnému zinscenování nehody na motocyklu, která měla posloužit jako alibi pro jejich neúčast při mimosoutěžním odběru v den zahájení olympiády.

Oba atleti i jejich trenér spojitost s dopingem striktně odmítají. Dopingovou kontrolu nicméně nezmeškali poprvé a v Tzekosově firmě zase byly objeveny potravinové doplňky, které řecký úřad pro kontrolu léků nedovolil distribuovat a jež údajně obsahovaly efedrin a testosteron.

Na kauzu THG jako první doplatil dvouletým trestem evropský sprinterský šampion Dwain Chambers z Velké Británie, k jeho užívání se přiznali třeba diskvalifikovaná dvojnásobná mistryně světa Kelli Whiteová a bývalý olympijský vítěz na 4x400 metrů Alvin Harrison.

Pochybnosti se dosud vznášejí v souvislosti s THG nad řadou dalších předních atletů včetně Marion Jonesové a Tima Montgomeryho.

Reklama