Hlavní obsah

Šebrle má atletický stadion v rodném Lanškrouně

Lanškroun

Bývalý světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle má v rodném Lanškrouně po čestném občanství také atletický a fotbalový stadion. Ve východočeském městě byl dnes po olympijském vítězi a mistru světa pojmenován areál, který byl vybudován s pomocí evropské dotace. Při slavnostním křtu Šebrle odhalil pamětní desku se svou podobiznou z dílny akademického sochaře a medailéra Zdeňka Kolářského.

Foto: Petr Horník, Právo

Desetibojař Roman Šebrle.

Článek

Atletický stadion se čtyřmi drahami na tartanovém oválu, šesti v cílové rovince a se sektory pro většinu technických disciplín vznikl v bezprostředním sousedství sportovní haly, jež je pojmenována po dalším významném rodákovi z Lanškrouna, hokejovém brankáři Bohumilu "Bóžovi" Modrém. Po Šebrlem byla již v roce 2004 po jeho olympijském prvenství v Aténách pojmenována sportovní hala v Rychnově nad Kněžnou, kde s atletikou začínal.

Pro veřejnost byl lanškrounský sportovní stadion, na jehož vybudování bylo třeba přes 51 milionů korun, otevřen již 1. srpna v rámci zkušebního provozu. Na atletický ovál je bezplatný vstup, vnitřní fotbalová plocha s umělým trávníkem třetí generace podléhá pronájmu. Atletický areál na rozdíl od fotbalového dosud ve městě chyběl. "Je super, že tu teď děti budou mít možnost věnovat se atletice i fotbalu. Jsem hrdý, že jsem rodákem z Lanškrouna," řekl Šebrle.

Prvním "zátěžovým" testem stadionu byla v pátek před slavnostním křtem Olympiáda partnerských měst. Sportovních her se vedle místních zúčastnili představitelé devíti měst z Itálie, Polska, Slovenska, Maďarska a Kypru.

Reklama