Hlavní obsah

Rekordmanovi vadila tma, noční Praze vládl Kiplagat

Světový rekordman v maratónu Patrick Makau při tradiční Mattoni Grand Prix na deset kilometrů v ulicích večerní Prahy na nejlepší nestačil. Do cíle na Staroměstském náměstí doběhl desátý s odstupem 2:39 za vítězným keňským krajanem Henrym Kiplagat.

Foto: Michal Kamaryt

Henry Kiplagat z Keni si běží pro vítězství v závodě mužů na 10 kilometrů Mattoni Grand Prix

Článek

Teprve devatenáctiletý vytrvalec byl už letos v Praze druhý na půlmaratónu, teď si v čase 27:51 ještě o příčku polepšil a vydělal si 1600 Euro (asi 40 000 korun).

Homoláč nejlepším Čechem

Maratónského rekordmana Makaua čas 30:30 příliš neuspokojil. „Chtěl jsem být rychlejší, ostatní běželi dobře, ale já nejsem zvyklý na tmu. Proto jsem se koncentroval hlavně na to, kam mám šlápnout. Ale atmosféra byla úžasná,“ liboval si Keňan.

Nejrychlejším domácím běžcem byl Jiří Homoláč, který skončil jedenáctý. „Čas není převratný, ale na mistrovství republiky družstev vyhráli kluci, teď se to povedlo mně,“ těšilo vytrvalce, jenž spolu s Janem Kreisingerem a Milanem Kocourkem absolvoval odpolední domácí šampionát v Táboře.

Kamínková sedmá

Mezi ženami triumfovala na pětikilometrové trati jednadvacetiletá Tedelech Bekeleová, časem 14:58 si vylepšila osobní rekord o tři sekundy, zkušená Petra Kamínková skončila sedmá.

Na startu Mattoni Grand Prix bylo 6000 běžců. „Asi se budeme muset zamyslet nad změnou tratí, protože při takovém množství běžců a rychlosti nejlepších vytrvalců už se nemáme kam posouvat,“ říká koordinátorka elitních atletů Jana Moberly.

Výsledky Mattoni Grand Prix
Muži (10 km):
1. Kiplagat27:51
2. Limo (oba Keňa)28:19
3. Tekele (Et.)28:19
11. Homoláč (ČR)30:38
Ženy (5 km):
1. T. Bekeleová (Et.)15:48
2. Lisorengová (Keňa)15:50
3. Nyakisiová (Ug.)16:01
7. Kamínková (ČR)16:57.

Reklama