Hlavní obsah

Pistorius obhájil paralympijské zlato alespoň na 400 m

Na třetí pokus se povedlo jihoafrickému běžci Oscaru Pistoriusovi vybojovat na paralympijských hrách zlatou medaili v individuálním závodě. Účastník olympijských her v Londýně získal symbolicky poslední triumf v atletických soutěžích, když obhájil prvenství z Pekingu v závodu na 400 metrů v paralympijském rekordu 46,68 sekundy. Druhého Američana Blaka Leepera porazil v kategorii T44 běžců s podkolenní amputací o více než tři sekundy.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Jihoafričan Oscar Pistorius na paralympijských hrách.

Článek

"Jsem ohromně pyšný. Tohle léto je pro mě splněný sen, je to jeden z největších dnů v mém životě," řekl Pistorius.

Získal už šestou zlatou medaili z paralympiády a vynahradil si zklamání z poloviční trati. Na dvoustovce doběhl druhý za Brazilcem Alanem Oliveirou, jehož po závodě obvinili, že používá příliš dlouhé protézy, které ho zvýhodňují. Obhajoba vítězství z Pekingu nevyšla pětadvacetiletému Jihoafričanovi ani na stovce, kde byl čtvrtý.

Další z velkých postav paralympijských her Ital Alessandro Zanardi přidal ke dvěma zlatým medailím z časovky a silničního závodu na handbiku ještě stříbro ze závodu smíšených dvojic. V něm bývalý pilot formule 1 utvořil pár s Franceskou Fenocchiovou.

Reklama

Související témata: