Hlavní obsah

VIDEO: Pozdě, ale přece! Koulařka Adamsová převzala dodatečně olympijské zlato

Měsíc a půl po olympijském závodu převzala dnes v Aucklandu novozélandská koulařka Valerie Adamsová dodatečně zlatou medaili. Původně skončila v Londýně 6. srpna druhá, jenže běloruská vítězka Naděžda Ostapčuková měla v těle doping a nejcennější kov musela vrátit.

Valerie Adamsová si převzala zlatou olympijskou medailiVideo: Reuters

 
Článek

Trojnásobná mistryně světa Adamsová se pak nechala slyšet, že netuší, jak dlouho bude na opožděný ceremoniál čekat. "Nevíme, jestli to bude trvat měsíc, tři nebo deset měsíců či rok. Můžeme jen doufat, že se jí dočká do Vánoc," řekl v srpnu její manažer Nick Cowan.

Sedmadvacetileté atletce dnes zlatou medaili předal na slavnosti v Aucklandu před dvěma tisíci lidí generální guvernér Nového Zélandu Jerry Mateparae. Na pódiu si vyslechla i národní hymnu. Ceremoniál si Adamsová užila přesně 44 dnů po závodu a 18 tisíc kilometrů daleko od Londýna, zúčastnili se ho i další novozélandští medailisté z her.

"Díky moc všem za vaši lásku a podporu. Nemůžu uvěřit, že jsem ji dostala. Je čas si to užít," řekla davu Adamsová po úspěšně obhajobě titulu z Pekingu.

Ostapčuková, která byla za nález steroidu potrestána ročním zákazem startů, vrátila medaili minulý týden. V Londýně původně soutěž vyhrála výkonem 21,36 metru, Adamsová vrhla 20,70 m.

Reklama