Hlavní obsah

Keňský atletický svaz prošetřuje spekulace o dopingu

Nairobi

Keňský atletický svaz poprvé přiznal problémy s dopingem. V zemi, která vychovala řadu špičkových běžců, se letos provinilo už pět atletů proti dopingovým pravidlům a německý novinář nedávno přišel s tvrzením, že lidé vydávající se za lékaře v Keni nabízejí zakázané látky řadě sportovců.

Foto: Michal Kamaryt

Henry Kiplagat z Keni v závodě mužů na 10 kilometrů Mattoni Grand Prix (ilustrační foto).

Článek

Mezinárodní federace IAAF dnes oznámila, že vytrvalec Mathew Kisorio, jenž média o kauze informoval, dostal dvouletý trest za pozitivní test na červnovém domácím šampionátu. V jeho vzorku se objevily stopy anabolika norandrosteronu.

Keňský svaz doteď problém s dopingem popíral, ale nyní začal s vyšetřováním a požádal o pomoc Světovou antidopingovou agenturu WADA i policii. "Naši atleti jsou čistí. Svaz ale potřebuje vědět, kde vznikl důvod pro taková obvinění," prohlásil šéf keňské atletiky Isaiah Kiplagat.

Německý novinář rozpoutal debatu o čistotě keňských atletů v květnu, když v pořadu stanice ARD přinesl na základě Kisoriova svědectví informace o dopingu. Třiadvacetiletý vytrvalec, jenž vloni ve Filadelfii zaběhl výkonem 58:46 minuty třetí nejrychlejší půlmaraton v historii, zveřejnil svůj dopingový program a prohlásil, že stejně postupují i další běžci.

"Spolupracujeme s keňskou policií i WADA na tom, aby se podařilo zatknout viníky této trestné činnosti," uvedl Kiplagat.

Reklama

Související témata: