Hlavní obsah

Sprinter Maslák je vycházející hvězdou evropské atletiky za letošní rok

Mistr Evropy v běhu na 400 metrů Pavel Maslák byl v hlasování Evropské atletické asociace (EAA) zvolen mezi muži vycházející hvězdou uplynulé sezóny. Jednadvacetiletý svěřenec Dalibora Kupky z Dukly Praha získal kontinentální titul na šampionátu v Helsinkách, běžel semifinále olympijských her v Londýně a vytvořil české rekordy na 200 metrů a na 400 metrů v hale i venku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český atletický talent Pavel Maslák.

Článek

Maslák nepatřil mezi favority této tradiční ankety EAA, ale porazil v hlasování funkcionářů, novinářů i veřejnosti britského talentovaného sprintera Adama Gemiliho, juniorského mistra světa na stovce, a dalšího sprintera Jimmyho Vicauta z Francie. Ten získal na ME v Helsinkách stříbro na stovce. "Jsem z toho hlavně překvapený, tohle jsem vůbec nečekal. Takže u mě panuje nadšení a štěstí," řekl Maslák.

Upozornil na sebe už v hale, kde běžel na HMS finále závodu na 400 metrů jako jediný Evropan. Na mítinku v Gentu navíc vytvořil halový národní rekord 46,14 sekundy. Bronzový medailista z ostravského ME do 23 let na dvoustovce se letos přeorientoval na dvakrát tak dlouhou trať a slavil úspěchy. Vousatý český rekord 45,77 sekundy zlepšil v sezoně až na 44,91 v rozběhu na olympiádě v Londýně.

Na dvoustovce Maslák překvapil při mistrovství České republiky družstev v závěru sezóny v Táboře, kde výkonem 20,59 o setinu vymazal z rekordních tabulek Jiřího Vojtíka. Jeho výkon 20,60 navíc v červnu vyrovnal. Cenu Maslák převezme v St. Julians na Maltě při slavnostním galavečeru v sobotu 13. října.

Maslák se dostal do elitní společnosti evropských atletů. Loni byl vycházející hvězdou německý koulař David Storl, stříbrný olympijský medailista, v roce 2010 francouzský trojskokan Teddy Tamgho a rok před ním věhlasný sprinter z Francie Christophe Lemaitre.

Reklama

Související témata: