Hlavní obsah

VIDEO: Nadšená Zátopková svolala celou vesnici a mávala z vrtulníku

Michal OsobaPrávo

I v devadesáti letech si člověk může plnit sny. Oštěpařská legenda Dana Zátopková si v pátek naplno užila dárek k životnímu jubileu od ministra obrany Alexandra Vondry, když absolvovala tříhodinový let vrtulníkem. Jako cíl své cesty si vybrala Vacenovice nedaleko Kyjova, odkud pocházeli její rodiče.

Oslavenkyně Dana Zatopková ve vrtulníkuVideo: Ivana Roháčková

 
Článek
Fotogalerie

Známé a příbuzné včetně své sestry předem telefonicky informovala. „Zmobilizovala jsem celé Vacenovice, aby přišly mávat. Všichni se sešli na plácku u hřbitova,“ popisovala olympijská vítězka z Helsinek a bývalá světová rekordmanka.

Když se pak vrtulník přiblížil shromážděné skupince, ta začala nadšeně mávat. „Pan pilot si vzal můj šátek a mával s ním. Bylo to moc příjemné, já se narodila ve Fryštátu u Karviné, ale tady mě vychovávali po slovácku, učila jsem se tu pást husy i ovce,“ vyprávěla.

Podívala se i do kabiny

Na palubě ji doplnila i její největší kamarádka, či bývalý diskařský mistr světa Imrich Bugár. Vitální Zátopková si cestou prozpěvovala, podívala se i do pilotní kabiny a na konci cesty nadšeně tleskala.

Bylo znát, jakou jí let, který proběhl za slunečného počasí, udělal radost. „Pan ministr nad tím dárkem opravdu přemýšlel, opravdu mě potěšil,“ pochvalovala si vdova po slavném vytrvalci Emilu Zátopkovi.

Reklama

Související témata: