Hlavní obsah

Newyorský maratón ohrožují po bouři potíže s dopravou

Slavný Newyorský maratón by se měl v neděli uskutečnit podle plánu, ačkoliv se město vzpamatovává ze škod, které způsobila bouře Sandy. Po řádění živlu, který zpustošil východní pobřeží a připravil v USA a Kanadě o život přes padesát lidí, působí pořadatelům starosti zejména dopravní situace.

Foto: Keith Bedford, Reuters

Napjatá situace v New Yorku kompliku je pořádání slavného maratónu.

Článek

"Největší výzvou při Newyorském maratónu by mohlo být dostat se na start, ne do cíle," napsala agentura AP.

Před příchodem bouře organizátoři počítali s účastí kolem 50 000 běžců, z toho na dvacet tisíc ze zahraničí. Pro většinu z nich bude už jen doprava do Spojených států a z jiných amerických měst představovat problém.

Některá newyorská letiště sice postupně začínají obnovovat provoz, ale fungovat zatím budou pouze omezeně. Město je odříznuté od železniční sítě, mimo provoz jsou trajekty, které využívá k transportu do místa startu ve čtvrti Staten Island prý až polovina účastníků. Je otázkou, zda bude do víkendu zprovozněno zaplavené metro. Samotná trasa závodu nijak zásadně zasažena nebyla.

"Maraton představoval pro New York vždy speciální den, je to symbol vitality a odolnosti tohoto města," uvedla v prohlášení šéfka organizátorů Mary Wittenbergová. "Ponecháme otevřené všechny možnosti, co se týká ubytování a případných změn kolem závodu a celého závodního víkendu," dodala. Byl například až do soboty prodloužen termín, dokdy se mohou běžci ze závodu odhlásit; původně byla posledním možným dnem středa.

Reklama

Související témata: