Hlavní obsah

Špotáková: Mateřská pauza? Úplně jasno nemám, ale brzy se to dozvíte

Michal OsobaPrávo

Pošesté za sebou bezkonkurenčně ovládla Barbora Špotáková anketu o nejlepšího českého atleta roku. Příští rok se ale ve výsledcích mítinků dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem vůbec nemusí objevit. V jejích úvahách se totiž čím dál častěji objevuje možnost mateřské přestávky.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Atletka roku 2012 Barbora Špotáková

Článek

Těžko vás mohl triumf v anketě překvapit…

Rozdíl je v tom, že jsem poslední roky měla medaili jako jediná, letos jich je mraky, to mě na tom těší nejvíc. Kdo nemá medaili, není skoro ani v desítce nejlepších, to je velký úspěch atletiky. Jinak jsou pro mě ty ankety pořád stejné, spíš jsem se těšila, že uvidím opakování těch akcí a člověk si ten rok připomene.

Stihla jste od olympiády všechno, co jste si předsevzala?

Dvě dovolené, ty jsem fakt potřebovala. Musela jsem si odpočinout. Po olympiádě mi to vůbec nepřišlo, to jsem myslela, že můžu všechno. I ten víceboj jsem zvládla v pohodičce bez tréninku a nebolel mě ani jeden sval! Chvíli jsem si připadala úplně nesmrtelná. Ale když člověk najednou povolí a vypadne z toho režimu, dolehne na něj hrozná únava.

Teď už se chystáte na novou sezónu?

Pořád pobíhám s pejskem venku, je závislý na sportu, tak mu pořád hážu klacek. Oštěpy ještě nosit neumí. (úsměv) Jsou lepší prostředky, které lítají dál s menším úsilím. Hodit oštěpem 60 metrů dá zabrat, zatímco tenisákem hodím devadesát.

Po Londýnu jste spekulovala o pauze od atletiky…

Když jsem vozila medaile jenom já, říkala jsem si, že to přece nemůžu atletice udělat, ale dneska je situace jiná, tak kdo ví…

Kdy se rozhodnete?

Myslím, že kolem Nového roku. Teď mám program stejný jako každý rok včetně soustředění ve Špindlerově Mlýně, vyrazím do Jablonce na Tři sestry a pak na Kanáry.

Motivace do tréninku se hledá snadno?

Po druhém olympijském zlatu je to dost náročné. Ale když je člověk zdravý a lítá mu to, hledá se snáz. Pro mě je motivací, že jsem letos nepřehodila 70 metrů a pořád si myslím, že je možné ten svěťák překonat. A takový průměr hodů jako letos jsem nikdy neměla. Jen mi žádný hod neulítl.

Takže váháte, jestli se snažit o světový rekord nebo si vybrat mateřskou pauzu?

To mě samozřejmě napadá. Ale brzy se to dozvíte.

To zní jako byste už měla jasno.

Úplně jasno nemám, uvidíme…

Reklama