Hlavní obsah

Nebudu přehnaně ambiciózní máma, plánuje Špotáková

Ještě vyrazí na soustředění do Špindlerova Mlýna a na Kanárské ostrovy. „Pořád můžu lehce sportovat. Každá žena přece chodí v prvních měsících těhotenství do práce. I když to bude v jiném režimu,“ plánuje nastávající maminka a dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. První potomek se narodí začátkem léta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Olympijskou výzvu Barbora Špotáková zvládla už dvakrát, teď ji čeká ta mateřská.

Článek

Jak zvládáte první měsíce těhotenství?

Teď je mi dobře, ale myslela jsem, že můžu spát dvacet hodin denně. I když unavená bývám po sezóně běžně.

Věříte, že se po mateřské přestávce můžete vrátit do současné formy?

Věřím, příkladů je v historii mnoho, přímo v oštěpu. Méně bych věřila, že příští rok budu na stejné výkonnostní úrovni jako letos. Když člověk dosáhne na takový úspěch jako je obhajoba olympijského zlata, je těžké se udržet na stejné úrovni. Takhle se to sešlo, doba je ideální. Nebojím se, že bych chuť do sportu neměla, mám ho v krvi, vždycky mě spíš trenéři brzdili.

Je v oštěpu návrat snazší, než třeba ve sprintech či skocích?

Myslím, že to vyjde nastejno. Můj styl nikdy nebyl založený jen na odhodu rukou, musím se připravit po všech stránkách. Třeba Nikola Brejchová měla neskutečné rameno a ruku, po mateřské hodila hned prakticky stejný výkon jako předtím. Já budu muset zamakat stejně, jako kdybych skákala do výšky.

Kdy věříte, že byste opět mohla začít s přípravou?

Vždycky jsme začínali na podzim, když všechno půjde hladce, mělo by to tak být i za rok. I kdybych začala v prosinci, dalo by se to zvládnout. Asi ne hned na 70 metrů, ale tolik jsem nehodila ani letos.

Ale asi nebude snadné opouštět potomka na závody…

Asi se všechno změní. Bude jiný koncept sezóny, asi nebudu objíždět hodně mítinků. Ale já se vždycky uměla připravit na velký závod. Navíc si jako dvojnásobná olympijská vítězka můžu starty vybírat.

Vaším cílem zůstává Rio de Janeiro a útok na třetí olympijské zlato?

To je největší motivace. Zažila jsem mistrovství světa i Evropy, Diamantové ligy, všechno nádherné závody. Ale olympiáda je nejvíc. Když budu zdravá, chci se tam minimálně kvalifikovat.

Už jste se o svých plánech bavila s dalšími sportovkyněmi-maminkami?

S Kačkou Nekolnou a v Londýně i s Katkou Neumannovou. V Českém domě u baru po tom, co jsem vyhrála. Dostala jsem hodně rad, říkala, že to jde v pohodě. I když ona sjezdovala ještě v pátém měsíci, tak nevím, jestli i tuhle radu přijmu. (úsměv)

Chystáte i svatbu? Dřív jste tvrdila, že pro vás ve vztahu není důležitá…

Kdo ví, možná se něco změní. Třeba to s Lukášem zahýbe a budeme chtít svatbu živě v bulvární televizi. Až tak se změním. (směje se)

Budete chtít znát pohlaví potomka?

Určitě, já nemám ráda překvapení. Je praktičtější to vědět, ale necháme si to s Lukášem pro sebe.

Budete chtít vést své dítě k atletice?

To si bude muset vybrat sám, ale sport patří k důležitým doplňkům života. K vrcholovému sportu se stejně nikdo nutit nedá. Rozhodně nebudu přehnaně ambiciózní máma, která bude soutěžit s ostatními rodiči.

Reklama

Související témata: