Hlavní obsah

Kladivářka Kuzenkovová zřejmě při výhře na MS 2005 dopovala

Moskva

Mezinárodní atletická federace (IAAF) vyšetřuje kvůli pozitivnímu dopingovému testu z roku 2005 ruskou kladivářku Olgu Kuzenkovovou. Nyní dvaačtyřicetiletá atletka odevzdala podezřelý vzorek na mistrovství světa v Helsinkách, kde získala zlatou medaili.

Foto: Sport.cz

Ruská kladivářka Olga Kuzenkovová při olympijských hrách v roce 2004 v Aténách

Článek

"Kuzenkovové hrozí trest od IAAF, v jejím vzorku A byla nalezena zakázaná látka," uvedla v pátek na svém webu Ruská antidopingová agentura.

Kuzenkovová jako první kladivářka přehodila sedmdesátimetrovou hranici. Rok před Helsinkami vyhrála i na olympijských hrách v Aténách, v roce 2000 v Sydney stejně jako na třech MS v letech 1999-2003 získala stříbro. Kariéru ukončila krátce poté, co se nekvalifikovala na OH do Pekingu 2008.

Případ Kuzenkovové je další z řady dopingových provinění ruských atletů, která v posledních dnech vyplouvají na povrch. Dnes dostala dvouletý trest za doping evropská šampiónka v chůzi z loňského šampionátu do 23 let v Ostravě Taťjana Minějevová, minulý týden pozastavila IAAF činnost diskařce Darje Piščalnikovové a kladiváři Kirillu Ikonnikovovi.

Mezinárodní olympijský výbor navíc diskvalifikoval z OH v Aténách 2004 koulařku Světlanu Kriveljovovou a běloruskou diskařku Irinu Jatčenkovou, místo níž má dostat bronz Češka Věra Pospíšilová-Cechlová.

Reklama

Související témata: