Hlavní obsah

Cechlová chce novou medaili z OH. Ne nějakou ošoupanou

Praha

V oficiálním olympijském oblečení z Londýna přijela česká diskařka Věra Cechlová dnes ze soustředění z Jihoafrické republiky, kde se před dvěma týdny dozvěděla, že je bronzovou olympijskou medailistkou z Atén.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Diskařka Věra Cechlová po dnešním příletu do Prahy.

Článek

Původně třetí Běloruska Irina Jatčenková byla totiž dodatečně potrestána kvůli pozitivnímu dopingového testu na anabolické steroidy. Cechlová už se prý na cenný kov těší a chtěla by medaili novou. Zároveň se jí už dostalo i části odměn, které jí před osmi lety náležely.

"Promiňte, dva měsíce jsme se neviděli," vrhla se do náruče přítomného manžela Jakuba Cechla, bývalého zápasníka. Právě s ním se jako s prvním člověkem do telefonu z Afriky radovala z toho, že se před poslední sezónou v kariéře stala olympijskou medailistkou.

Zařvala na celý areál

"Když jsem se dozvěděla, že to je oficiální, zařvala jsem na celý areál," přiznala dnes Cechlová po příletu. Ještě v Africe jí gratulovali všichni přítomní atleti, ona neváhala i zavolat svého tehdejšího kouče Josefa Šilhavého.

Dostat olympijskou medaili po osmi letech má hned několik nevýhod, Cechlová se ale v tom snaží najít hlavně to pozitivní. Nejvíc ji ale mrzí, že jí nebylo dopřáno být tehdy na stadionu při vyhlášení vítězů. "A postavit se na ty stupně," litovala. "Ale třeba by mě ten úspěch zase změnil k horšímu," přemítala. "Takhle to prostě mělo být."

Každopádně jí pořád všichni předhazují, že přišla o možnost využít cenný kov marketingově. "Peníze je to poslední, co mě mrzí," mávla rukou. "Jsem už ve věku, kdy to řešit nemusím, kdy už jsem v pohodě, kdy mám život naplánovaný," ujistila čtyřiatřicetiletá diskařka. Přesto od ČOV dostane zpětně tehdejší medailový bonus 300.000 korun. "Je to příjemný bonus, nevyhodím to z okna, ale není to to hlavní," ujistila.

Přesto se našel olympijský dárek, který ji potěšil. "Obzvlášť teď před Vánoci," usmívala se nad poukazem na plzeňskou dvanáctku na rok zdarma. Dlouholetý partner českého olympijského týmu neváhal odměnu dodatečně předat už dnes. "To je nejhezčí dárek," rozplývala se nad soudkem.

Že se o dodatečném zisku medaile dozvěděla v Africe, považuje za výhodu. Nemusela nic řešit, věnovala se tréninku. "Ostatní atleti tam na místě se možná radovali více než já," usmála se. Ani teď se nechce aktivně podílet na organizaci předání cenného kovu.

Podle oficiálních zdrojů by procedura měla trvat maximálně dva měsíce, ale může se stát, že Jatčenková medaili nebude chtít vrátit. "S tím bych nic neudělala, ale prý mají pro tyhle případy nachystané nové. To bych chtěla, nechci ošoupanou z Běloruska, kde se válela bůhvíkde," řekla.

Letošní sezóna prý bude poslední

Letošní sezóna bude už skutečně její poslední. Už po olympiádě v Pekingu hovořila, že chce mít dítě, o čtyři roky si to čekání ale ještě protáhla. "Takže teď to za mě rozhodl Jakub," usmála se na manžela. "Prý už déle čekat nebude," culila se na něj. "A že bych se vrátila po dítěti? V to nevěřím," dodala.

Reklama