Hlavní obsah

Praha sebrala Lisabonu vytrvalecké eso. Vylepší Tadese svůj světový rekord?

Michal OsobaPrávo

Světový rekordman na stovce Usain Bolt už je v Česku díky ostravské Zlaté tretře pravidelným hostem, Praha se pro změnu stává oblíbenou destinací vytrvaleckých hvězd. Po nejrychlejším maratónci historie Patricku Makauovi se v metropoli představí i nejzářivější jméno půlmaratónských tratí: Zersenay Tadese z Eritrey.

Foto: Profimedia.cz

Eritrejský vytrvalec Zersenay Tadese.

Článek

Vloni pražský půlmaratón poslal do světa vizitku nejrychlejšího závodu roku a čtvrtého v historii díky času Etiopana Atsedu Tsegaye 58:47. Teď organizátoři cílí ještě výš, vysněnou metou pro sobotu 6. dubna je samotný světový rekord: 58:23.

Zlákal ho loňský čas

„Loňský závod ukázal, že se v Praze takový čas běžet dá. Kdyby nefoukal protivítr v závěrečných stovkách metrů, možná by se i třásl,“ připomíná koordinátorka elitních atletů Jana Moberly.

Praha už dávno nemá pověst místa, kde se nedají běhat rychlé časy. „Trať je dobře postavená, kostky už jsou na minimálním počtu úseků. Při maratónu asi čas pod 2:04 zaběhnout nepůjde, ale na půlmaratónu se světový rekord pokořit dá,“ je přesvědčena Moberly.

A kdo by byl lepším adeptem na atakování rekordního času než jeho samotný majitel. Třicetiletý pětinásobný mistr světa Tadese je ve své africké zemi modlou, jeho svatbu vysílala přímým přenosem televize.

Poběží o sto tisíc euro

Základnu má ale ve Španělsku, výkon číslo jedna historie pokořil před třemi lety v Lisabonu. Právě z Portugalska, kde poslední tři roky závodil, se pražským organizátorům podařilo Tadesseho přetáhnout.

„Zlákal ho i ten loňský čas, který se v Praze běžel, někdy v listopadu mě kontaktovala jeho manažerka, po Vánocích se povedlo jeho start doladit,“ popisuje Moberly.

Vloni byl podobně ohlášen útok na rekord v podání Keňana Leonarda Patricka Komona, jenže před cestou do Prahy ho skolila malárie. Stejně jako před rokem zůstává vypsaná odměna za světový rekord ve výši 100 000 euro (asi 2,5 mil. korun).

Reklama

Související témata: