Hlavní obsah

Prohra se Šebrlem ho psychicky sundala, Dvořáka opustil. Talent Helcelet jde vlastní cestou

Praha

Loňskou olympiádu sledoval jen v televizi a hlavou se mu honily různé myšlenky. V nominačním boji byl Adam Sebastian Helcelet horší než Roman Šebrle, a když bývalého světového rekordmana zradilo zdraví, probíhal desetiboj v Londýně bez české účasti.

Foto: Jan Kucharčík

Adam Sebastian Helcelet při výšce na halovém mistrovství republiky ve vícebojích.

Článek
Fotogalerie

„Psychicky mi to moc nepomohlo, spíš mě to sundalo. Na druhou stranu jsem se naštval a řekl si, že už se nebude opakovat, abych měl problémy s nominací,“ popisoval Helcelet.

Už má obě mety

Svůj vnitřní slib zatím drží, o víkendu poprvé v kariéře o 40 bodů zdolal šestitisícovou hranici, jako pátý atlet české historie. Pojistil si tak start na halovém mistrovství Evropy v Göteborgu (1. až 3. března). „Venku je takovou metou 8000 bodů, v hale 6000, tak jsem rád, že už mám obě,“ pochvaloval si.

Ještě jedno rozhodnutí v jednadvacetiletém Helceletovi loni uzrálo. Ač k trojnásobnému mistru světa Tomáši Dvořákovi vzhlížel jako ke vzoru, dobrovolně jeho trenérské služby opustil. Důvod? Dvořák při svých šéftrenérských povinnostech neměl na Helceleta dost času.

Někteří se jeho rozhodnutí podivovali. „Neslo s sebou rizika, ale já tomu věřil. A většina lidí mi ho schvalovala,“ vypráví Helcelet, jenž zamířil pod trenérská křídla Rudolfa Černého, který dovedl k pekingskému zlatu oštěpařku Barboru Špotákovou.

Medailí se stresovat nechce

Halové výsledky mu zatím dávají za pravdu. „Každá změna se projeví až po chvíli, ale já jsem spokojený. Běhám tak jako u Dvořky, zlepšil jsem se v kouli i v tyči,“ pochvaluje si.

V evropských tabulkách mu aktuálně patří třetí místo, loni byl na halovém MS pátý. „Když udělám přes 6100, což je v mých silách, může to být medaile i v Göteborgu. Ale pro mě bude hlavní výkon, umístěním se stresovat nebudu,“ plánuje.

Reklama

Související témata: