Hlavní obsah

Nevídané: v 15 letech jede na mistrovství Evropy. Hvězdička Seidlová se těší na velké holky

Praha

Do omluvného listu, který si Zdeňka Seidlová přinese do prváku gymnázia ve Vysokém Mýtě, jí rodiče vypíší na dívku jejího věku netradiční důvod absence: „Závodí na halovém mistrovství Evropy.“ Je jí teprve patnáct, nikdo tak mladý na seniorském kontinentálním šampionátu českou atletiku nikdy nereprezentoval.

Foto: Jan Kucharčík

Zdeňka Seidlová se v patnáctí letech těší na setkání s evropskou elitou.

Článek

I Seidlové by to ještě před pár týdny přišlo jako holý nesmysl. Vždyť loni závodila se žákyněmi, letos je prvním rokem dorostenkou. „Na začátku sezóny by mě to nenapadlo ani ve snu," připouští mladičká čtvrtkařka, která si nominaci do role štafetové náhradnice pro Göteborg vyběhla třetím místem na republikovém šampionátu.

Přály jí i Hejnová s Rosolovou

„Před závody jsem někde četla, že kdo doběhne třetí, mohl by jet. Říkala jsem si, že by to byla nádhera, ale moc jsem o tom nepřemýšlela," přiznává.

Jenže pak za ní začaly chodit čtvrtkařské hvězdy Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová, nově její štafetové kolegyně. „Předtím jsme se neznaly a najednou mi přály hodně štěstí. To mě strašně potěšilo a nakoplo," ujišťuje benjamínek výpravy.

V zahraničí byla s atletikou dosud dvakrát. „Na mezistátních utkáních v Nitře a Chorvatsku," vyjmenovává. Teď přeskočila všechny dorostenecké a juniorské akce a rovnou letí na seniorskou. „Bude to zážitek. Těším se, jak to tam bude vypadat s těma velkýma holkama," usmívá se.

Atletice se věnuje dva roky

Těžko byste asi mezi 578 přihlášenými účastníky halového ME hledali někoho jiného, kdo se věnuje atletice pouhé dva roky... „Na táboře i ve škole mi říkali, ať zkusím atletiku, ale dokopal mě k ní až můj nevlastní taťka, když pořád říkal, že ve mně vidí talent."

Nemýlil se. Moderní tance u Seidlové nahradily sprinty. „Ale když mám čas, tak si s holkama jdu zatancovat i teď," ujišťuje. Nominaci do Göteborgu ale na diskotéce neslavila. „Kdepak, od té doby jsem tancovat nebyla," směje se.

Nejmladší účastníci mistrovství Evropy:
Česko
hala: Denisa Ščerbová (dálka)                                18 let (2005)
venku: Lenka Ledvinová (kladivo)                          16 let (2002)
Československo
hala: Kamila Holpuchová (chůze)                             16 let (1990)
venku: Jiřina Němcová (disk)                                   17 let (1954)

Reklama

Související témata: