Hlavní obsah

Koulaři bojovali o finále na tržišti. Prášil se blýskl třetím místem, Stašek skončil

Göteborg

Halové mistrovství Evropy začalo mimo halu. Netradiční prolog atletického šampionátu v Göteborgu obstarala kvalifikace koulařů, která proběhla před pátečním ostrým startem soutěží na prostranství tržiště poblíž haly Scandinavium. Z dvojice českých vrhačů uspěl třetím místem Ladislav Prášil, lídr evropských tabulek Martin Stašek byl vyřazen.

Foto: Aleš Gräf

Koulaři Ladislav Prášil (vlevo) a Martin Stašek při kvalifikaci na halovém mistrovství Evropy v Göteborgu.

Článek

Všechno pod jednou střechou. Takové je motto mistrovství Evropy. Z hotelu Gothia Towers dojdou atleti do hlavní haly Scandinavium i do rozcvičovacích prostor, aniž by museli vyjít ven. A jen v pantoflích mohli dojít i koulaři do míst, kde organizátoři postavili jejich kruh.

Před plnou tribunou

Zaplněná improvizovaná tribuna dodala jejich boji o postup do finále bouřlivou kulisu. „To bylo jediné, čeho jsem se bál, aby přišlo dost diváků a bylo jich tu hodně," pochvaloval si Prášil. „Jen ten kruh byl trochu drsnější, ale nechci si stěžovat," doplnil parťáka Stašek.

Dvojice svěřenců Petra Stehlíka měla patřit mezi ozdoby koulařské soutěže, vždyť v evropských tabulkách jim patří první a třetí místo. Stašek dokonce dostal na hruď modré startovní číslo pro kontinentální jedničku.

Moc štěstí mu nepřineslo. Za svým senzačním zlepšením z mistrovství republiky zaostal výkonem 18,96 m skoro o dva metry, skončil osmnáctý. „V rozhazování jsem hodil za dvacet, myslel jsem, že to bude dobré. Ale pak nebylo, jsem naštvaný, asi chyběly zkušenosti. Roli jednoho z favoritů jsem si připouštěl, v hlavě jsem to měl," vyprávěl po své premiéře na velké seniorské akci.

Na medaili myslí

Prášil si vedl mnohem lépe, byť ho v posledních týdnech zlobily břišní svaly, kvůli nimž vynechal i domácí mistrovství republiky. „Teď je to dobré, necítím je, snad to vydrží i do pátku," vyhlížel páteční finále (od 18:45).

Do něj vstoupí jako jeden z medailových kandidátů, jen tři vrhači poslali kouli za dvacet metrů, kromě Prášila (20,03 m) i Srb Kolašinac (20,31 m) a Bosňan Alič (20,05 m). „Na medaili myslet budu, ale nechci to zakřiknout," tvrdí Prášil. „Kvalifikace mi to zdravé sebevědomí určitě zvedla, i když jsem chtěl hodit ještě dál," ujišťoval.

Reklama

Související témata: