Hlavní obsah

Čtvrtkařky se v ostré strkanici propadly a žehraly na dráhy. Teď vyhlížejí štafetovou šanci

Göteborg

Čtyři krvavé tečky od hřebů treter Zuzany Hejnové měla na koleni Denisa Rosolová. „Promiň,“ omlouvala se jí parťačka. Tvrdý byl seběh finále čtvrtky na halovém mistrovství Evropy v Göteborgu, české naděje bohužel v rozhodujícím momentu zůstaly na chvostu finálové šestky a na medailové pozice už se nepropracovaly. Hejnová doběhla čtvrtá, Rosolová pátá.

Foto: Phil Noble, Reuters

Zuzana Hejnová (zcela vlevo) se pokoušela získat bronz, ale bylo to marné.

Článek

Kde se finále rozhodovalo? Při seběhu na konci prvního kola?

Rosolová: Z vnitřní dráhy se běželo blbě, myslela jsem, že to bude lepší. Ale s těma rychlýma holkama to se nedá, krásně si pošetří síly, na seběhu z kopce to zkusí a my to musíme rvát už od prvních metrů.

Hejnová: Já si fakt myslím, že je to bylo tou vnitřní dráhou. Dala jsem do toho stejné úsilí jako v semifinále, ale z těch vnějších drah si to pohlídají, člověka tam nepustí a drží si pozici do poslední chvíle. Tím člověka zablokují a nepustí. Vnitřní dráhy jsou prostě nevýhodné. Myslím si, že kdybych měla čtvrtou, medaile by tam byla, ale co se dá dělat.

Když jste byly po seběhu na posledních dvou místech, dalo se s tím ještě něco dělat?

Rosolová: Já vím, že se dá i ze zadních pozic něco vymyslet, ale já jsem už od asi stopadesátky běžela snad až ve čtvrté dráze a věděla, že to bude těžké. Venku se dá vyhrát i v jedničce, ale to se v hale děje málokdy.

Hejnová: Já jsem pořád věřila, obíhala jsem z vnějšku. Strkanice byla poměrně velká, chvíli jsem byla úplně zavřená, musela jsem na chvíli z balíku vybočit a bohužel soupeřky měly dost sil. Já celou dobu běžela ve druhé dráze, i druhou zatáčku, takže už mi síly na konci nezbyly.

Jste tedy z výsledku zklamané?

Hejnová: V hale je to strašně nevyzpytatelné a záleží na losu. Kdybychom běžely v prvním semifinále, měly bychom lepší dráhu a tím bychom dopadly i líp...

Rosolová: Je to tak, uvidíme, jak to bude vypadat za dva roky, kdy je halové mistrovství Evropy v Praze. Nechci být škodolibá, ale kdyby Švédi zjistili, jaké to je, když jim favoritky nasadí do jednoho semifinále, tak by asi příště neudělali. To by se stávat nemělo.

Finále se běželo netradičně už dopoledne, jak jste se s tím srovnávaly?

Rosolová: Usnula jsem v půl jedenácté, probudila se v sedm. Mně ranní závody nikdy nevadily nikdy. Naopak, když jsou večer, celý den se nudím.

Dneska se rozhodně nudit nebudete, od půl sedmé je na programu štafeta.

Rosolová: Bude záležet na holkách, jak nám pomůžou. Britky mají ještě náhradnice, ale v Helsinkách jsme ukázaly, že se dá běžet v únavě.

Reklama